Epicentrul a fost localizat in prefectura Chiba, situata la est de capitala, a anuntat Agentia japoneza de meteorologie.

Hipocentrul seismului a fost localizat la numai zece kilometri adancime, a precizat agentia. Nici o alerta de tsunami nu a fost declansata.

In plus, un nou incendiu a izbucnit miercuri la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima, dar acesta pare sa se fi stins. "Focul si fumul nu mai sunt acum vizibile, iar incendiul pare sa se fi stins singur", a declarat un purtator de cuvant al agentiei japoneze pentru siguranta nucleara, pe baza informatiilor obtinute de la Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploateaza centrala.

Un purtator de cuvant al Tepco anuntase anterior ca iesea fum din cladirea exterioara a reactorului 4. "Am informat imediat autoritatile si pompierii (...). Incercam sa-l stingem", precizase el.

Cutremurele nu se mai opresc

Dupa un cutremur si un tsunami devastatoare, o serie de probleme grave afecteaza de vineri centrala Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord-est de Tokyo.

Vezi live imagini cu ce se intampla in Japonia pe stirileprotv.ro.

De atunci, la fiecare dintre reactoarele 1, 2, 3 si 4 a avut loc cate o explozie. Cea care s-a produs marti la reactorul 4, provocata de hidrogen, a declansat un prim incendiu, care a gaurit acoperisul cladirii exterioare. Acesta a fost stins, marti, de armata americana.

In momentul cutremurului, reactorul 4 era oprit pentru operatiuni de mentenanta, dar inauntru se afla, in continuare, bare de combustibil radioactiv, care prezinta pericol daca raman neacoperite de apa.

Acestea se afla intr-un bazin special de racire, situat in incinta de protectie, deasupra miezului reactorului.

Sistemele obisnuite de racire au cazut in pana, dupa cutremurul urmat de tsunami.

Incinta de protectie a reactorului 2 a fost, de asemenea, afectata de o explozie, dar amploarea pagubelor, mai ales asupra etanseitatii incintei, ramane incerta.

Marti, la centrala Fukushima, au fost masurate niveluri de radioactivitate daunatoare sanatatii. Particule radioactive, dispersate de rafale de vant, au ajuns pana la Tokyo, oras in care locuiesc 35 de milioane de persoane, dar in cantitate prea slaba pentru a reprezenta vreun pericol.

Efectele economice sunt dezastruoase. Intreaga economie mondiala este in pericol

Criza nucleara din Japonia a contaminat bursele din intreaga lume. Rezultatul: scadere pe linie. Bursa nipona a scazut cu 10,6%, ceea ce a determinat o reactie in lant in toate colturile lumii. In Europa, bursa germana a fost cea mai afectata.

Si industria auto a fost afectata. Honda si Toyota suspenda productia, iar producatorii de cipuri au si ei probleme. Pentru ca Japonia este responsabila de productia a 40% din industria mondiala de cipuri, iar unitatile de productie au fost inchise momentan, analistii spun ca pretul electronicelor care contin aceste cipuri va creste.

Germania inchide o parte dintre reactoare

Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat marti inchiderea imediata si pentru o perioada de trei luni a tuturor reactoarelor date in functiune in Germania "inainte de 1980", relateaza AFP.