In aceeasi zi, Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, a pus pe jar piata financiara cu comentariile acide legate de rezolvarea crizei, adica interventia Bancii Centrale Europene (BCE), ca singura optiune de a garanta imprumuturile guvernelor europene.

Asa ca, singura cale pentru ca investitorii sa isi recapete increderea in obligatiunile unor tari precum Italia este ca autoritatile de aici sa implementeze reforme indraznete.

El nu este singurul care sustine aceasta idee. Si noul presedinte al BCE - Mario Draghi - ii impartaseste viziunea, si are sustinatori printre olandezi si finlandezi.

Iar rigiditatatea sa se datoreaza si viziunii autoritatilor germane, care spun ca planurile mari de salvare a unor tari cu datorii mari sunt contraproductive.

In acelasi timp, guvernele tarilor indatorate, inclusiv Franta si Spania, au reactionat. Daca nu ar fi fost presiunea obligatiunilor europene, Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei, nu ar fi renuntat la postul sau si ar fi intarziat aplicarea unor reforma cruciala pentru viitorul statului.

In acelasi timp, marile puteri ale Europei se tem ca politica BCE de a cumpara obligatiunile tarilor cu probleme va duce la cresterea inflatiei in aceste state, lucru ce va pune presiune si pe moneda europeana. Cum statele se imprumuta acum la costuri mari, acest lucru inseamna si ca pretul salvarii euro va exploda.

Economiile emergente care se imprumuta intr-o moneda straine au fost mereu vulnerabile la astfel de speculatii cauzate de lipsa de incredere a investitorilor.

Cel mai recent plan al liderilor europeni care vizeaza zona euro, cu cele doua linii strategice - de a mari capacitatea de imprumut a fondului de salvare si de obtinerea unei finantari din partea Chinei, a esuat lamentabil. Asa ca acum, BCE este singura institutie care poate opri scaderea pretului obligatiunilor.

Citeste si:

Top 10 cele mai mari piete europene de internet