Pe modelul anuntat de premierul Rusiei, Vladimir Putin, care ar vrea gruparea fostelor state sovietice intr-o uniune economica, inclusiv cu moneda unica, un istoric si analist din Suedia propune infiintarea unei uniuni a statelor nordice.

Business Insider scrie ca analistul Gunnar Wetterberg sugereaza ca tarile din partea de nord a continentului ar trebui sa adopte o intelegere de uniune, in stilul Uniunii Europene, in cazul in care UE se va destrama.

Intr-un articol de opinie din ziarul suedez Dagens Nyheter, Wetterberg a scris ca “o uniune a tarilor nordice ar fi de departe o forta mai puternica in fata celorlalte tari din Europa sau din afara, in comparativ cu cinci state individuale, ca in prezent.”  Totodata, Wetterberg a mai spus ca o piata comuna ar determina o crestere economica mai mare ca acum.

“Uniunea Nordica” ar urma sa fie compusa din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda si Groenlanda.

Nu este prima data cand Wetterberg sugereaza ca tarile nordice ar trebui sa se uneasca. Acum cativa ani, tot el a propus o noua forma de Uniune Kalmar (o serie de uniuni care s-au realizat intre regatele Danemarcei, Norvegiei si Suediei, din 1397 si 1523).

Potrivit presei suedeze, principalele trei tari nordice – Suedia, Norvegia si Danemarca, au impreuna un PIB plasat undeva intre cel al Australiei si al Mexicului. Daca Suedia se afla acum pe locul 21 intre cele mai bogate tari, uniunea celor trei va avea un PIB care sa le plaseze pe locul al 14-lea.

Daca la uniunea celor trei s-ar mai adauga Finlanda si Islanda, PIB-ul uniunii ar ajunge la 1,4 trilioane de dolari, adica o suma plasata intre PIB-ul Spaniei si cel al Italiei.

Populatia totala a celor trei mari tari nordice ar ajunge la aproximativ 20 de milioane de persoane, la care s-ar mai adauga 5 milioane din Finlanda si Islanda.

Uniunea ar avea si radacini lingvistice comune. In Finlanda se vorbeste suedeza pe arii extinse, iar Danemarca are sub tutela si Insulele Feroe, care vorbesc un dialect foarte apropiat de islandeza.

In aceste conditii, cu o “Uniune Eurasiatica”, pe care a propus-o Vladimir Putin, si cu o “Uniune Nordica”, se pare ca ideea uniunilor economice, dar si culturale si lingvistice, este tot mai aproape de a deveni realitate.

Citeste si:

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste

Cand lucrurile au functionat in "Atena Evului Mediu". Europa a mai avut o moneda unica in secolul XV