Ineditul consta in faptul ca toti francezii cu drept de vot si nu doar membrii Partidului Socialist pot participa la scrutin in aceste "alegeri primare", in schimbul unei sume de 1 euro (minimum) menita sa acopere costurile de organizare, scrie Ziarul Financiar.

Francezii vor avea de ales intre sase candidati, iar duminica viitoare, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, va fi desemnat, dintre primii doi competitori ajunsi in frunte, candidatul care il va infrunta in alegeri pe Nicolas Sarkozy.

De cateva saptamani, presa din Franta relateaza pas cu pas infruntarile interne dintre candidatii Partidului Socialist, acesta fiind un semn foarte bun pentru stanga franceza. Mai precis, dupa ce au fost priviti cu ingaduinta, daca nu cu umor, opinia publica a inceput sa fie atenta la ce spun socialistii.

De altminteri, cele trei dezbateri intre candidati au fost transmise de media nationale, iar socialistii si-au facut o publicitate extraordinara pentru ca oamenii au inceput sa-si aplece urechea la ce spun ei si la solutiile pe care le propun. Asa ca "jocul" socialistilor este luat foarte in serios in ultima vreme.

Dreapta, care are deja un candidat in persoana actualului presedinte, ia in calcul un proces asemanator, la alegerile de peste sase ani.

Citeste si

Din 2012 se elimina diferentele dintre stat si privat. Ministrul Educatiei: "Costul standard per elev care merge la scolile de stat va fi directionat si la cele private din preuniversitar" VIDEO