Spania ar putea apela astfel la fondul de urgenta al zonei euro, pentru a-si acoperi necesarul de finantare pentru 2013, renuntand la operatiunile pe piata financiara din cauza dobanzilor prea ridicate cerute de investitori. 

Datoria statului iberic va ajunge la 90,5% din Produsul Intern Brut la sfarsitul anului viitor, potrivit datelor oficiale citate de Bloomberg si preluate de Mediafax.

Guvernul va absorbi costurile salvarii sectorului bancar si a sistemului energetic, finantarea acordata administratiilor regionale din tara aflate in dificultate, precum si cheltuielile asociate cu finantarea programelor de "bailout" ale Greciei, Irlandei si Portugaliei. 

Banca Centrala Europeana asteapta o solicitare oficiala de ajutor international din partea guvernului de la Madrid inainte de a pune in aplicare planul de achizitie de obligatiuni de pe piata secundara in vederea reducerii dobanzilor. BCE a stabilit ca nu va actiona in absenta unei cereri de sprijin din partea statelor aflate in dificultate care pot beneficia de acest program. 

Premierul Mariano Rajoy incearca sa evite impunerea "din afara" a unor conditii economice si fiscale specifice acordurilor de finantare externa care ar echivala cu cedarea partiala a suveranitatii economice catre UE.