"Da, suntem o insula mica, un ansamblu de insule mici, de fapt, dar provoc pe oricine sa gaseasca o tara cu o istorie mai glorioasa, cu o inima mai mare si o mai mare tenacitate", a afirmat David Cameron la conferinta de presa de la incheirea summitului.

Dupa ce a postat un mesaj in acest sens pe Twitter, Cameron a raspuns inca o data declaratiilor neconfirmate ale unui oficial rus, care ar fi spus in fata catorva jurnalisti ca "nimeni nu acorda cu adevarat atentie Marii Britanii" si ca aceasta nu este "la urma urmei decat o insula mica".

Vineri, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a dezmintit viguros ca ar fi autorul acestor comentarii, menite sa ilustreze dezacordurile dintre Marea Britanie si Rusia pe tema Siriei.

David Cameron, favorabil unei interventii in Siria, dar impiedicat sa actioneze de Parlament, a luat act de dezmintire, declarand cazul "inchis". Dar el a reactionat totusi o ultima data la pretinsele declaratii venite din tabara rusa, care se opune hotarat oricarui atac impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Marea Britanie este o insula care a ajutat la eliberarea continentului european de fascism", a amintit David Cameron. Ea a "contribuit la abolirea sclaviei", "incanta intreaga planeta" cu arta, literatura si muzica sa, a adaugat el, citand Beatles dar si trupa de baieti anglo-irlandeza "One Direction".

Potrivit lui Cameron, Marea Britanie "a inventat majoritatea lucrurilor care merita inventate", intre care "aproape toate sporturile", televiziunea si chiar "Internetul".

David Cameron a reactionat si fata de un mesaj pe Twitter al unui membru al partidului sau conservator, Henry Smith, care l-a insultat pe Vladimir Putin. "Sa insulti oamenii nu ar trebui sa faca parte vreodata din politica externa", a declarat seful Guvernului. "Ar trebui sa ne pastram bunele maniere si sa ramanem politicosi, chiar si in situatii tensionate", a conchis el.