Administratia Obama si-a exprimat ingrijorarea legata de intentia Marii Britanii de a intoarce spatele Uniunii Europene si crede ca plecarea celui mai puternic partener al sau din Europa ar reduce influenta americana pe continent, in conditiile in care Londra si Washingtonul impartasesc frecvent aceleasi opinii.

Pe de alta parte, o Uniune Europeana fara Marea Britanie ar fi mai slaba in ceea ce priveste comertul si mai putin puternica in ceea ce priveste apararea si politica externa. Odata cu declaratia lui Cameron, potrivit careia iesirea Marii Britanii din UE nu este „de neimaginat”, SUA au reactionat prompt.

„Este foarte important sa accentuam faptul ca prezenta unei Anglii puternice intr-o Europa puternica este in interesul Americii. Recunoastem statele nationale separat, dar vedem Uniunea Europeana ca un conglomerat si mai puternic” a declarat un oficial al administratiei americane, citat de The Telegraph.

Casa Alba a fost luata prin surprindere de viziunea unor eurosceptici care imbratiseaza ideea iesirii Londrei din UE, in conditiile in care Marea Britanie este un membru de baza al uniunii.

Intr-o perioada dificila pentru zona euro, in care liderii UE cauta solutii pentru realizarea unei uniuni fiscale si politice, guvernul de la Londra se gandeste sa organizeze un referendum cu privire la pastrarea calitatii de membru al UE. Pe de alta parte, Financial Times titra, in urma cu o luna, ca oficiali ai UE lucreaza la un plan pentru formularea unui buget pe termen lung fara Marea Britanie.