"Liderii au fost de acord cu importanta unor masuri care trebuiesc luate pentru a consolida rezistenta zonei euro si cresterea in Europa si restul lumii, hotarand sa pastreze legatura" odata cu apropierea summitului G20 din Mexic, care va avea loc pe 18 si 19 iunie, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, aflat la bordul avionului prezidential, Air Force One, in drum spre San Francisco.

Aceste discutii au avut loc in momentul in care presiunea creste asupra liderilor europeni, care se confrunta cu un sistem bancar spaniol care se prabuseste treptat si pe care ei spera sa evite implementarea unui plan de salvare.

Ei trebuie sa se confrunte de asemenea cu alegerile legislative din Grecia, care vor avea loc pe 17 iunie, rezultatule putand duce la noi discutii privind programul de rigori negociate de Grecia cu UE, precum si posibilitatea parasirii zonei euro de catre aceasta tara.

Secretarul Trezorerie, Tim Geithner, a declarat miercuri ca a discutat telefonic impreuna cu vicepremierul chinez insarcinat cu Economia, Wang Qishan, pe subiectul "evolutiilor pietelor internationale si despre problemele economiei mondiale, intre care si Europa".

Geithner s-a intalnit de asemenea cu premierul finlandez, Jyrki Katainen, cu care a discutat "planuri ale liderilor europeni pentru consolidarea institutiilor" zonei euro.
 
David Cameron si Barack Obama au purtat o conversatie telefonica, marti seara, atat pe tema crizei datoriilor in Europa, cat si a viitorului summit G20.

In aceasta conversatie, Obama si Cameron "au cazut de acord asupra necesitatii unui plan imediat destinat solutionarii crizei (zonei euro) si restabilirii increderii pietelor, dar si asupra unei strategii pe termen lung pentru asigurarea existentei unei monede unice puternice", a declarat o purtatoare de cuvant a serviciilor lui Cameron.

Premierul britanic i-a indemnat deja, in mai multe randuri, pe liderii tarilor din zona euro sa intreprinda "actiuni decisive" in vederea solutionarii acestei crize, exprimandu-si ingrijorarea fata de un posibil "uragan" care ar putea sa loveasca in plin economia britanica si sistemul sau bancar.

Potrivit Downing Street, Cameron urmeaza sa efectueze joi o vizita la Berlin, cu scopul de a discuta despre aceasta situatie cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.