Avansul economiei zonei euro este determinat de masurile de politica monetara si fiscala, precum si de pretul scazut al titeiului. Refugiatii vor deveni probabil al patrulea factor de stimulare, a dat asigurari seful BCE.  

FMI a avertizat Europa in privinta dificultatilor economice provocate de criza refugiatilor si a cerut autoritatilor sa faca eforturi mai sustinute pentru asimilarea migrantilor.  

Avalansa de refugiati reprezinta o dificultate majora pentru capacitatea de absorbtie a pietei muncii din UE si testeaza sistemele politice, potrivit "World Economic Outlook".

"Actiuni politice pentru sprijinirea integrarii migrantilor pe piata fortei de munca sunt decisive pentru atenuarea temerilor privind excluziunea sociala si costurile fiscale pe termen lung. Eforturile pentru sprijinirea integrarii migrantilor ar putea debloca beneficiile economice pe termen lung de pe urma fluxului de refugiati", se arata in raportul FMI.  

Bancile centrale ar trebui sa continue sa stimuleze cresterea, iar ministerele de Finante ar trebui sa majoreze cheltuielile pentru investitii acolo unde este posibil, mai indeamna Fondul.

De asemenea, FMI a avertizat ca valul de refugiati pune presiuni asupra UE, fiind necesar sa se asigure ca migrantii isi vor gasi un loc de munca.  

Peste un milion de migranti au intrat in UE in 2015, provocand o grava criza migratorie, care afecteaza si alte tari, precum Turcia.