Raportul vine sa sprijine declaratiile secretarului american al apararii, Leon Panetta, care a afirmat luna trecuta ca Iranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce bomba nucleara, daca Teheranul ar lua o astfel de decizie. 

Bazat pe datele colectate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, raportul arata ca cele "doua-patru luni" ale primei faze corespund necesitatii obtinerii celor 25 de kilograme de uraniu puternic imbogatit necesare fabricarii bombei nucleare. 

"Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu (pentru fabricarea armelor) mai rapid decat inspectorii AIEA ar putea detecta. Daca Iranul ar reusi sa produca suficient (uraniu) pentru o arma nucleara, procesul de fabricare care ar urma ar putea sa nu fie detectat inainte ca Iranul sa isi testeze aparatul nuclear in subteran sau sa prezinte realizarea sa", mai avertizeaza raportul. 

Autorii au concluzionat ca cel mai bun mod de a impiedica Teheranul sa obtina o astfel de arma este de a-l "opri sa acumuleze suficienta materie nucleara exploziva".