Guvernul german a decis ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, sa fie instituit un salariu minim, de 8,50 de euro pe ora, urmand ca aceasta lege sa se aplice si transportatorilor straini pe perioada in care soferii firmelor de transport tranziteaza teritoriul Germaniei, scrie thenews.pl.

Publicatia mai noteaza ca firmele straine care nu platesc acest salariu minim soferilor pe perioada tranzitarii teritoriului Germaniei risca o amenda de 30.000 de euro.

In urma acestei decizii, din cauza diferentelor mari in ceea ce priveste salariul minim aplicat de statele UE, Polonia, Romania, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania si Marea Britanie au sesizat Comisia Europeana.

Premierul polonez, Ewa Kopacz, a discutat la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, pe aceasta tema.

In Polonia, salariul minim brut este de 1,750 de zloti (400 de euro), in timp ce in Romania salariul minim este, de la 1 iulie 2014, de 5,357 lei pe ora.

Comisia Europeana a cerut explicatii din partea Guvernului de la Berlin, apreciind ca decizia autoritatilor germane ar putea incalca legislatia europeana. Berlinul are la dispozitie 30 de zile pentru a da un raspuns.

De partea cealalta, Executivul german considera ca aplicarea legii salariului minim inclusiv pentru soferii care tranziteaza Germania este permisa de legile UE.

”Unele aspecte ales acestei legi (Legea germana a salariului minim) referitoare la sectorul transporturilor ne-au fost aduse la cunostinta de unele state membre, dar si de reprezentanti ai sectorului transporturilor si suntem in faza de cercetare a acestor ingrijorari”, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Christian Wigand.

Acesta a precizat ca, saptamana viitoare, comisarul pentru Ocuparea fortei de munca, Marianne Thyssen, si comisarul pentru Transport, Violeta Bulc, vor face o vizita la Berlin si vor folosi aceasta ocazie pentru a discuta si acest subiect.