Petitia poate fi semnata pe Internet la adresa thjod.is, introducand numarul personal de Securitate Sociala, fapt ce garanteaza credibilitatea numaratorii. Aceasta a depasit pragul de 30.000 de persoane miercuri.

"Evident, oamenilor le pasa de aceasta problema. Suntem optimisti, dar rezultatul a fost mai bun decat am indraznit sa sper", a afirmat Jon Steindor Valdimarsson, liderul Já Ísland (Da, Islanda), un grup de organizatii proeuropene care au initiat aceasta petitie.

Guvernul, in cadrul caruia coabiteaza doua partide eurosceptice, a anuntat vineri ca va apara in Parlament un proiect de lege care-i ofera puterea de "a retrage candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeana" depusa de Islanda in 2010.

Potrivit lui Valdimarsson, 13 la suta din electorat a semnat deja petitia, ceea ce ar putea impune organizarea unui referendum.

Grupul Já Ísland intentioneaza sa inmaneze petitia presedintelui Parlementului.

"Ar fi un prejudiciu adus intereselor politice si economice ale poporului islandez ca poarta catre Europa sa fie inchisa in acest moment", a subliniat Valdimarsson.