Oligarhul rus Serghei Pugachev fuge de omul caruia i-a fost colaborator si bancher.  Acum vrea sa aduca presedintia rusa in fata Curtii de la Haga, pentru a-si recupera afacerile confiscate in Rusia. 

Serghei Pugachev, oligarh rus: "Au pus o presiune uriasa asupra mea, mi-au luat expropriat toate bunurile din Rusia, in valoare de miliarde de dolari, si au formulat impotriva mea acuzatii greu de imaginat".  

O vreme a stat la Londra, dar recent a fugit si de acolo. 

Serghei Pugachev, oligarh rus: "Eram urmarit tot timpul. Picatura care a umplut paharul a fost sa descopar in masina un obiect ce semana cu un dispozitiv exploziv"

Acum trebuie sa se multumeasca doar cu o vila somptuoasa din Nisa si cele 70 de milioane de dolari pe care le-a putut salva. Un simplu maruntis fata de cele 15 miliarde, cat ar valora bunurile din Rusia: mine si companii de constructie de nave. 

In schimb, la Moscova, Pugachev e acuzat ca ar fi furat peste un miliard de dolari dintr-o banca pe care o controla.  

La Nisa, e pazit permanent de agenti inarmati. Nu uita de soarta altor oligarhi rusi care au cutezat sa cracneasca in fata lui Putin: Boris Berezovski a fost gasit spanzurat in urma cu doi ani la Londra, iar Mihail Kodorkovski a fost inchis 10 ani in Siberia. 

In colivia de aur de la Nisa, Pugachev traieste alaturi de partenera lui, o descendenta a scriitorului rus Lev Tolstoi, si cei trei copii ai lor.

Alexandra Tolstoi, partenera lui Serghei Pugachev: "Din nefericire, rusii par convinsi ca pot face cam ce vor la Londra, fara sa suporte consecintele. Au fost  omorati multi rusi la Londra, stiu si multe cazuri de rapiri". 

Sam Kiley, corespondent SKy News: " Este Putin un om vizionar?

Serghei Pugachev, oligarh rus: " Nici vorba. N-are nicio strategie. Are o viziune limitata si e un tip spontan. Tot ce face este sa deturneze atentia de la alte probleme, asta e asa-zisa lui strategie" 

Vizionar sau nu, Putin ar putea ramane mult si bine la putere, recunoaste Serghei Pugachev.