"Bogatasii Rusiei, care au plasat bani murdari in insula mediteraneana, vor profita de ajutorul european", a scris luni Der Spiegel, subliniind opozitia social-democratilor germani pentru aprobarea unui plan de salvare destinat statului cipriot.

Numerosi oameni de afaceri rusi au plasat sume importante in bancile cipriote, atrasi de nivelul redus al impozitelor, chiar daca Cipru a mai pierdut putin din reputatia de paradis fiscal dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2004, potrivit revistei germane.

In total, 21 de miliarde de euro au fost investite in Cipru in 2011 de catre oligarhi rusi, suma care depaseste PIB-ul anual al insulei, de 17,8 miliarde de euro, conform cifrelor BND.

Un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia, Stefanos Stefanou, a denuntat raportul institutiei germane, considerat defaimator si destinat sa aduca atingere reputatiei tarii in fata investitorilor straini.

"Cipru a adoptat si a pus in practica un cadru institutional de inalt nivel pentru combaterea activitatilor de spalare de bani, conform legislatiei UE", a spus Stefanou in fata jurnalistilor.

Potrivit Der Spiegel, rusii sunt atrasi in Cipru nu doar de vreme, ci si de casutele postale anonime, de pastrarea secretului bancar si de nivelul scazut al impozitelor. Un alt factor atractiv este usurinta de a obtine cetatenie cipriota.

"Un plan de ajutor pentru Cipru ar putea primi critici serioase", a avertizat un membru al guvernului german, care a subliniat ca clementa europeana contrasteaza cu severitatea fata de Grecia.

Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat luni ca problema spalarii banilor va fi abordata in negocierile Ciprului cu troica creditorilor, pentru obtinerea unui ajutor de 10 miliarde de euro.

Reprezentantii Bancii Centrale Europene si ai Comisiei Europene au refuzat sa comenteze.