"Impactul va fi mult mai mare in primul trimestru din acest an", a afirmat Andy Gage, vicepresedinte al firmei americane de consultanta FiREapps, potrivit The Wall Street Journal si Reuters. 

Luand in calcul si companiile din Europa, veniturile firmelor din cele doua regiuni s-au redus cu 20,18 miliarde de dolari ca urmare a fluctuatiilor de curs valutar in T4 din 2014, marcand cea mai mare pierdere trimestriala din aceasta cauza inregistrata de companiile americane si europene din 2012 pana in prezent. 

Prin comparatie, in trimestrul III al anului trecut, fluctuatiile de curs valutar au dus la scaderea cu 8 miliarde a veniturilor companiilor din Europa si America de Nord, potrivit datelor FiREapps. 

Aproape jumatate dintre companiile luate in calcul in analiza au indicat ca deprecierea euro fata de dolar a avut cel mai mare impact negativ asupra rezultatelor financiare. 

Dolarul s-a apreciat fata de majoritatea monedelor, pe fondul imbunatatirii conditiilor economiei americane si al speculatiilor potrivit carora Rezerva Federala va creste dobanda de politica monetara in prima jumatate a acestui an. Aceasta evolutie a cursului are un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiilor, care sunt afectate atunci cand valoarea veniturilor obtinute in valuta este transformata in dolari.

Analiza FiREapps a luat in calcul rezultatele financiare raportate de aproximativ 1.200 de companii din Europa si America de Nord.