Statele Unite sunt cea mai populara destinatie de emigrare, potrivit sondajului realizat pe un esantion de 980 de chinezi cu averi de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari), publicat sambata de Bank of China si grupul de cercetare Hurun Report.

Desi ritmul de crestere s-a redus, China a inregistrat o crestere a Produsului Intern Brut de 9,1 la suta in cel de-al treilea trimestru, iar Fondul Monetar International estimeaza o crestere de 9,5 la suta pentru intreg anul 2011.

Cu toate acestea, multi dintre chinezii care au profitat in urma cresterii economice a tarii isi exprima, in discutii particulare, ingrijorarea in legatura cu o serie de probleme sociale, cum sunt politicile de control al nasterilor, siguranta alimentara, poluarea, coruptia, sistemul de invatamant neperformant sau sistemul legal prea putin ferm.

Tendinta este confirmata si de ambasadele occidentale, care au remarcat in 2011 o crestere a numarului cererilor pentru vize de investitii, care permit emigrarea in cazul in care solicitantul investeste o anumita suma de bani in tara de destinatie.

Si analistii imobiliari au semnalat o crestere a numarului chinezilor care cumpara proprietati scumpe in orase occidentale, in special la Londra, Sydney si New York.

Bank of China si Hurun Report estimeaza la 960.000 numarul chinezilor cu averi personale de cel putin 10 milioane de yuani si la 60.000 numarul celor cu averi de cel putin 100 de milioane de yuani.

Sondajul, realizat in perioada mai - septembrie, s-a desfasurat in 18 mari orase, printre care se numara Shanghai, Wuhan, Nanjing, Dalian si Suzhou, si pe un esantion de persoane cu varsta medie de 42 de ani si averi personale medii de 60 de milioane de yuani.