Înfiinţat în urmă cu mai bine de 20 de ani ca rival pentru eBay, grupul Allegro este cel mai recunoscut brand de comerţ electronic din Europa Centrală, iar site-ul său atrage 20 de milioane de vizitatori pe lună, în condiţiile în care consumatorii intră tot mai mult online în timpul pandemiei COVID-19.

Debutul puternic al Allegro la bursă reflectă performanţele altor oferte publice iniţiale recente din Statele Unite, unde acţiunile au crescut, investitorii arătând că sunt dispuşi să plătească pentru companiile cu potenţial de creştere, scrie News.ro.

Luna trecută, firma britanică de comerţ electronic The Hut Group a realizat cel mai mare debut la bursa din Londra din ultimii şapte ani, iar lansarea cu succes a Allegro este un nou semn că piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale se dezvoltă.

Cu toate acestea, apetitul investitorilor pare să fie rezervat companiilor de tehnologie şi companiilor cu creştere puternică - sectoare în care Europa corporativă este mică în comparaţie cu Statele Unite, unde s-au lansat în acest an o serie de oferte publice iniţiale de tip blockbuster.

"Recenta pandemie a evidenţiat valoarea comerţului electronic pentru consumatori şi a accelerat dezvoltarea comerţului electronic", a declarat Ivan Kim, analist la firma Xtellus Capital. ”Allegro este o piaţă bine stabilită ... şi este deja destul de profitabilă”, a mai spus analistul.

Acţiunile Allegro au încheiat tranzacţiile la 70 de zloţi pe unitate, în creştere cu 63% faţă de preţul prevăzut în ofertă, de 43 de zloţi.

Allegro a devenit imediat cea mai valoroasă companie de pe bursa din Varşovia, care a anunţat că această companie va înlocui mBank, deţinută de Commerzbank, în indicele WIG20, al celor mai mari 20 de companii, după sesiunea de tranzacţionare din 14 octombrie.

Polonia speră că oferta publică iniţială va susţine dezvoltarea bursei, care a avut dificultăţi în atragerea unor noi listări şi a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri.

Firma poloneză de jocuri mobile Huuuge a anunţat planuri pentru listarea pe piaţa bursieră.

”În aceste momente dificile în care luptăm cu pandemia şi recesiunea, cu toţii avem nevoie de veşti bune. Debutul Allegro este o veste bună pentru noi toţi”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Gowin, într-o conferinţă de presă.

La nivelul Europei, există numeroase proiecte de listare în curs de desfăşurare, prevăzute să aibă loc în prima jumătate a anului 2021, deoarece sezonul 2020 se apropie de sfârşit iar emitenţii doresc să evite orice potenţială tulburare a pieţei legată de alegerile prezidenţiale din SUA din 3 noiembrie, potrivit bancherilor.

Oferta Allegro a inclus peste 23,25 milioane de acţiuni noi şi 190,29 milioane de acţiuni existente. Anterior, cea mai mare companie de pe bursa din Varşovia a fost producătorul de jocuri video CD Projekt.

Listarea Allegro a fost gestionată de băncile Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, Bank of America, Citigroup, Santander şi BM PKO BP.