Reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (FMI) si FMI urmeaza sa mearga saptamana viitoare la Atena, cand este de asteptat sa insiste pentru anularea fuziunii, cerere care ar putea crea probleme juridice serioase si un impact negativ major pe piata elena.

Anularea fuziunii ar anula totodata beneficii de trei miliarde de euro pentru cele doua banci, factor care a determinat troica sa sustina in trecut tranzactia.

Fuziunea, precum si procesul de recapitalizare a sectorului bancar au fost discutate vineri de premierul Antonis Samaras si ministrul de Finante Yannis Stournaras.

Potrivit surselor, troica vrea ca cele doua banci sa fie recapitalizate separat si sa ramana entitati separate. Reprezentantii creditorilor internationali sunt ingrijorati ca noua banca ar avea active de 170 miliarde de euro, apropiate de PIB-ul Greciei, de 190 miliarde de euro. In consecinta, banca nou creata ar reprezenta un risc, in caz de probleme.

Daca NBG si EFG ar fi recapitalizate separat, ar fi mai usor sa fie vandute in viitor, sustine troica, iar pretul total ar fi mai mare decat daca ar fi vandute impreuna.

In plus, cele doua banci ar fi doi piloni majori ai sistemului bancar, contribuind la consolidarea si concentrarea acestuia, prin absorbirea entitatilor de credit mai mici.

Daca vor fuziuna, potrivit troicii ar fi mult mai dificil pentru noua banca sa cumpere alte banci mici.

Guvernul elen si conducerea NBG, care detine deja controlul asupra EFG printr-un schimb recent de actiuni, nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere.

Surse guvernamentale si-au exprimat recent optimismul ca opiniile troicii vor fi respinse, iar cea mai mare fuziune din istoria sistemului bancar elen se va finaliza cu succes. Sursele au aratat ca fuziunea se afla in faza avansata, iar anularea acesteia ar avea un efect psihologic serios asupra sectorului bancar si economiei in general.

Oferta publica a fost aprobata de actionarii EFG Eurobank, iar NBG detine in prezent 85% din actiunile acesteia. NBG a emis 300 de milioane de noi actiuni care sunt tranzactionate la bursa din Atena din 27 februarie.

Consiliul Concurentei a avizat in luna februarie fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu EFG Eurobank.

Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti (100%), IMO – II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurari Generale (100%), EFG Eurolife Asigurari de Viata (100%), Retail Development (55,94%) si Seferco Development SA (100%).

NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).