Nabiullina a apreciat ca in prezent rezervele valutare ale Bancii Centrale a Rusiei, aproximativ 360 de miliarde de dolari, par suficiente dar a adaugat ca Rusia are nevoie de fonduri cu care sa acopere posibilele iesiri masive de capital in urmatorii doi-trei ani. 

"Una dintre provocari in viitorul apropiat este sa crestem rezervele valutare. In cel mai bun scenariu, rezervele valutare trebuie sa acopere iesiri semnificative de capital timp de doi-trei ani. In consecinta, in prezent consideram ca un nivel confortabil al rezervelor valutare ar fi unul de 500 de miliarde de dolari. Acesta este nivelul cu care eram obisnuiti. Credem ca acumularea rezervelor ar trebui sa fie facuta treptat pentru a putea fi consistent cu obiectivul principal al politicii noastre monetare, reducerea inflatiei la 4% pe termen mediu", a spus Elvira Nabiullina, transmite Agerpres.

Declaratiile sugereaza ca Banca Centrala a Rusiei va continua cu achizitiile sale de valuta, o politica ce va influenta cursul de schimb al rublei in conditiile in care Banca centrala va trebui sa cumpere aproximativ 140 de miliarde de dolari.

Luna trecuta, Banca Rusiei a anuntat ca va cumpara zilnic de pe pietele valutare intre 100 si 200 de milioane de dolari, un ritm care va trebui mentinut timp de trei pana la sase ani pentru ca rezervele Bancii sa ajunga la 500 de miliarde de dolari. 

In 2014, rezervele valutare ale Bancii centrale a Rusiei au scazut cu aproape un sfert, dupa ce rubla a pierdut aproape jumatate din valoare in raport cu dolarul pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei in criza din Crimeea.