Acordul vine dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai din Golf au acceptat reduceri majore ale productiei, iar Iranul a fost de acord cu o inghetare a productiei.

Reuniunea continua la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca principalele obstacole au fost depasite.

Cele 13 state membre ale cartelului isi vor reduce productia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, urmand sa fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC tinte de productie.

Analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa efectueze cea mai semnificativa reducere a productiei, alaturi de aliatii sai din Golf. In schimb, Iranul ar urma sa-si inghete productia la aproximativ 3,8 milioane barili pe zi.

Dupa anuntul OPEC, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna ianuarie a crescut aproximativ 8%, ajungand la pragul de 50 de dolari, pentru prima data din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotatia barilului de petrol s-a injumatatit din cauza supraproductiei.

De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Streeta urcat cu 0,4%.

Rusia si alti producatori care nu fac parte din OPEC se vor alatura masurii privind reducerea productiei de titei, anuntata de organizatie, si isi vor diminua oferta cu 600.000 barili pe zi.

Aceasta decizie a fost anuntata marti de presedintele in exercitiu al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohamed Bin Saleh al-Sada, la o conferinta de presa la Viena.

"Am placerea sa va anunt ca Rusia s-a angajat sa reduca productia cu 300.000 barili pe zi", a spus, la finalul celei de-a 171-a conferinte ministeriale a OPEC, Mohamed Bin Saleh al-Sada, care este si ministru al Energiei in Qatar.

Reducerea ofertei, care va trebui parafata la o reuniune ce va avea loc pe 9 decembrie, la Doha -desi, a spus el, ar putea fi luate in considerare si alte orase pentru reuniune - va fi astfel de 1,8 milioane barili pe zi.

OPEC a decis marti, la Viena, sa-si reduca productia de petrol pana la 32,5 milioane barili pe zi, incepand de la 1 ianuarie 2017, ceea ce inseamna cu 1,2 milioane barili pe zi mai putin fata de octombrie.

"Multe tari (producatori non OPEP) sunt dispuse sa-si reduca productia si 600.000 barili credem ca este o cifra mai mult decat realista. Rusia isi va asuma o diminuare cu 300.000 barili pe zi", a precizat ministrul din Qatar.

"Asa cum stiti, Rusia a sprijinit decizia noastra. Pozitia sa era de inghetare a productiei, dar a spus ca se angajeaza sa faca mai mult decat atat", a presedintele OPEC.

In urma cu doua luni, la Alger, ministrii OPEC au cazut de acord, in principiu, asupra unei reduceri a productiei cartelului pana la 32,5 - 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi in prezent, pentru a sprijini pretul in scadere al petrolului. OPEC a precizat atunci ca Iranul, Libia si Nigeria nu vor fi obligate sa isi reduca productia deoarece industria lor petroliera a fost afectata de tensiuni interne si sanctiuni internationale. Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran avand in vedere ca autoritatile de la Teheran vor sa isi majoreze productia pentru a recupera cota de piata pierduta in urma sanctiunilor occidentale, cota ocupata de rivalul Arabia Saudita.