Aceasta inseamna participarea directa a Romaniei la scutul american antiracheta.

Cheltuielile pentru sistemul antiracheta din Romania sunt cifrate la 400 milioane de dolari.

Romania devine astfel o pavaza a Vestului si unul dintre aliatii-cheie ai SUA in lume. Aceasta poate insemna un flux masiv de investitii americane, atrase de garantiile de securitate astfel create.

Vor fi 24 de lansatoare de rachete interceptoare care vor fi amplasate la Deveselu, in judetul Olt, langa Caracal si la circa 220 km vest de Bucuresti. Spre deosebire de negocierile anterioare cand s-a vorbit despre amplasarea in cadrul scutului american antiracheta doar a unui radar de detectare a rachetelor cu raza de actiune de peste 4.500 km, acordul la care a ajuns CSAT cu partea americana este de ampla­sare a lansatoarelor de rachete de interceptare.

Aceasta inseamna ca la Deveselu vor fi lansate rachetele interceptoare in cazul in care rachete cu raza lunga de actiune vor fi lansate spre Europa. In Est dispun de rachete balistice cu raza de peste 4.000 km Rusia, Iran, China, India, Israel si Pakistan. Rachetele interceptoare distrug rachetele balistice in aer, inainte de a-si atinge tinta.

Citeste mai mult pe www.zf.ro!