Seful statului rus a facut aceasta declaratie extrem de dura in contextul in care compania nationala ucraineana Naftogaz a anuntat anterior ca o conducta de transport a gazelor naturale a fost avariata in timpul confruntarilor armate dintre fortele separatiste si trupele proguvernamentale.

Conducta a fost reparata intre timp. Insa Moscova a inceput sa livreze gaze naturale in mod direct regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, aflate sub controlul rebelilor.

"Este deja foamete acolo, OSCE a spus ca este o catastrofa umanitara, iar acum ei taie alimentarea cu gaze. Cum se cheama asta? Miroase deja a genocid", a declarat Putin, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

Kievul si Moscova se afla intr-un conflict cu privire la pretul alimentarii cu gaze naturale de un an. Acest lucru a adancit prapastia in relatiile diplomatice dintre cei doi vecini, pe fondul confruntarilor armate din estul tarii.

Comisarul european insarcinat cu Energia Marcos Sefcovic a propus negocieri "foarte curand", in vederea solutionarii disputei.

"Noi incercam, desigur, sa ne asiguram ca vom pastra pachetul de iarna intact si incercam sa convenim asupra unei intalniri trilaterale intre ministerele Energiei din Ucraina si Rusia si Comisia (Europeana) foarte, foarte curand", a declarat Sefcovic.

Disputa ar putea sa afecteze alimentarea cu gaze naturale a Europei, care isi procura o treime din necesar din Rusia, dintre care aproximativ 40% prin Ucraina.