Un alt sondaj indica faptul ca Rusia va intra in recesiune la un pret al petrolului Urali de 80 de dolari pe baril.

In urma cu sapte ani, economia rusa crestea cu 8,5% in timp ce pretul titeiului rusesc era de aproape 70 de dolari pe baril.  Un pret de 80 de dolari pe baril al petrolului Urali ar fi cu 3 dolari mai mic decat media inregistrata intr-o perioada de o luna incheiata pe 15 noiembrie. 

Rusia, pentru care jumatate din veniturile bugetare sunt obtinute din vanzarile de petrol si gaze, se apropie de prima contractie economica de dupa 2009, cheltuielile de consum nereusind sa compenseze acest declin. 

"Cresterea cererii interne, care a fost un motor major al economiei in ultimii cativa ani, este aproape epuizata. Economia s-ar putea contracta chiar daca pretul petrolului ramane la nivelul actual o lunga perioada de timp", a declarat Anna Bogdiukevic, analist la ZAO UniCredit Bank. 

Economia rusa este sufocata de sanctiunile Statelor Unite si europene, de cele mai ample iesiri de capital din 2008 si de cea mai ridicata inflatie din peste trei ani. 

Rubla s-a depreciat cu peste 25% fata de dolar in ultimele trei luni, inregistrand cea mai slaba performanta in randul a 170 de monede analizate de Bloomberg. Vineri, rubla s-a depreciat cu 1,2%, la 49,22 unitati pentru un dolar. 

Pretul petrolului Brent, in functie de care este stabilita cotatia petrolului rusesc, a scazut joi sub 75 de dolari pe baril, pentru prima oara din septembrie 2010, la 72,58 dolari pe baril, dupa ce OPEC a decis sa nu reduca productia. Vineri, cotatia titeiului Brent a recuperat o parte din pierderi, fiind cotat la 73,04 dolari pe baril. 

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, a declarat vineri ca preturile petrolului s-ar putea echilibra la circa 80 de dolari pe baril, dar ca Rusia ar trebui sa fie pregatita pentru orice scenariu. Pretul mediu al petrolului Urali in perioada 15 octombrie-15 noiembrie a fost de 82,67 dolari pe baril, comparativ cu 91,75 dolari pe baril in luna anterioara, potrivit datelor Ministerului rus de Finante. 

Banca centrala a Rusiei a redus la zero estimarea de crestere economica pentru 2015 si a prelungit termenul la care inflatia ar trebui sa scada la 4% pana in 2016. 

Analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza ca PIB-ul Rusiei va avansa cu 0,1% in 2015, in loc de ritmul de 0,8% prognozat cu o luna in urma. Inflatia va atinge in acest trimestru 9%, iar in trimestrul viitor 9,3%, urmand apoi sa incetineasca usor.  In luna octombrie, inflatia a accelerat la 8,3%, cel mai ridicat nivel din iulie 2011.