Economia elena s-a restrans cu 18,4% in ultimii 4 ani, iar Fondul Monetar International anticipeaza o noua contractie in 2013, de 4% din PIB, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

Guvernul incearca sa-si reduca deficitul si datoriile prin masuri de austeritate asumate in cadrul a doua acorduri de finantare externa in valoare totala de 240 miliarde euro.

Declinul de 18,4% este cel mai grav inregistrat intr-o economie dezvoltata in ultimii 30 de ani. Economia SUA s-a contractat cu 27% in perioada 1929-1933, potrivit Biroului de Analiza Economica de la Washington.

"Austeritatea a distrus veniturile din taxe, impiedicand chiar realizarea efectului scontat (scaderea deficitului bugetar - n.r.). Insa austeritatea nu mai poate fi evitata, deoarece nu se mai pot imprumuta, iar deficitele trebuie finantate", comenteaza pentru Bloomberg analistul Charles Dumas, presedintele Lombard Street Research, companie de consultanta cu sediul la Londra.

Grecia incearca sa obtina urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit cu UE, FMI si BCE in prelungirea unui alt acord, de 11 miliarde euro, derulat in ultimii doi ani.

Scaderea salariilor si pensiilor a alimentat tensiuni sociale in Atena si alte mari orase elene, care au propulsat politicieni cu doctrine "anti-straini", noteaza Bloomberg, facand referire la partidul de extrema dreapta Zori de Aur. Formatiunea neonazista a castigat in aceasta vara 18 locuri in Parlamentul de 300 de membri, fiind sustinut de aproximativ 14% din voturile electoratului.

"Experienta anilor '30 ne spune ca trebuie sa stimulezi cresterea economica. Ascensiunea extremei drepte in Grecia nu este ceva efemer, care va disparea odata cu sfarsitul crizei. Si este foarte periculos daca aceasta ascensiune va deteriora relatiile Greciei cu vecini ca Turcia sau Macedonia", spune Vassilis Monastiriotis, profesor de economie politica la London School of Economics.

Economia germana s-a contractat cu aproximativ 34% din 1929 pana in 1933, anul cand Adolf Hitler a devenit cancelar, potrivit datelor Biroului Federal de Statistica de la Wiesbaden. Productia economica a revenit abia in 1937 la niveul din 1929.

Problemele nu sunt insa izolate in Grecia. In Spania, unde somajul a urcat la 25%, Catalonia isi cere independenta, in timp ce sondajele din Italia ii atribuie un procent de 18% partidului euroscepticilor care promoveaza masuri populiste, condus de un fost comediant.

Revenind in Grecia, evolutia economiei demonstreaza tot mai clar ca austeritatea nu genereaza crestere. Odata cu refuzul Italiei si Spaniei de a se supune la "taieri", liderii din zona euro au inceput sa dea inapoi si sa-si nuanteze insistentele pentru austeritate sporita.

Grecia a intrat in zona euro in 2001, cand Produsul Intern Brut la preturi constante era de aproximativ 165 miliarde euro, potrivit datelor FMI. Guvernul elen se putea imprumuta atunci pe 10 ani la un randament mediu de aproximativ 5%. PIB-ul a atins in 2007 un maxim istoric de 209,7 miliarde euro. In acest an, economia elena se va restrange la 171,2 miliarde euro, aproape de nivelul din 2002, estimeaza FMI.

Datoria publica va urca la 182% din PIB anul viitor, de la 171% din PIB in 2012. Somajul va ajunge la 24%, dublu fata de media anilor dinaintea crizei, iar noile taieri de 13,5 miliarde euro asumate de Atena pentru 2013 si 2014 ar putea adanci problemele, mai ales ca acordul de finantare prevede si cresterea varstei minime de pensionare de la 65 de ani la 67 de ani.