Cifrele record s-au înregistrat ca urmare a cheltuielilor uriaşe pentru susţinerea economiei în timpul pandemiei de coronavirus, a anunţat vineri Departamentul Trezoreriei americane, transmite Reuters.

Nivelul deficitului bugetar este de peste două ori mai mare comparativ cu un nivel record anterior de 1.416 miliarde de dolari atins în anul fiscal 2009, când Statele Unite au trecut prin criza financiară.

La începutul anului fiscal 2020, încheiat pe 30 septembrie, guvernul SUA anticipa un deficit bugetar de 1.000 de miliarde de dolari. Estimarea a fost făcută înainte de introducerea măsurilor de carantină, în luna martie a acestui an, scrie News.ro.

În septembrie, ultima lună a anului fiscal 2020, deficitul bugetar a fost de 125 de miliarde de dolari, comparativ cu un surplus de 83 de miliarde de dolari consemnat în septembrie 2019, arată datele Trezoreriei.

Anterior, Oficiul pentru Buget al Congresului SUA (CBO) anunța că datoria administraţiei americane va echivala în acest an cu Produsul Intern Brut al SUA la sfârşitul lui 2020.

CBO, care este o instituţie nepartinică, a estimat că datoria publică a SUA va echivala cu 98% din Produsul Intern Brut (PIB), care, potrivit cifrelor Băncii Mondiale, se ridică la 20,54 de trilioane de dolari.

Acesta este cel mai înalt nivel de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit cotidianului The Washington Post, care a informat că CBO prognozează că anul viitor datoria publica a SUA va depăşi PIB-ul acestei ţări.