''Bundeswehr-ul are nevoie de personal (...), trebuie să privim în toate direcţiile într-o perioadă de penurie a muncitorilor calificaţi'', a declarat Zorn grupului de ziare regionale Funke Mediengruppe, potrivit Agerpres.
 
În opinia sa, recrutarea de specialişti străini europeni, îndeosebi a medicilor sau a inginerilor, constituie o opţiune luată în calcul de către armata germană.

Acest lucru ar implica o modificare a legii germane care stipulează că un militar care acţionează pentru Bundeswehr trebuie să aibă cetăţenie germană.

Această idee este susţinută şi de comisarul parlamentar pentru forţele armate germane, social-democratul Hans-Peter Bartels, potrivit căruia ''numeroşi militari (au deja) origini străine sau dublă cetăţenie''.

De altfel, ''Bundeswehr-ul nu ar fi o excepţie, pentru că de multă vreme avem cetăţeni europeni care activează în poliţia germană'', a mai spus el.

Potrivit Funke Mediengruppe, guvernul german a abordat deja subiectul cu parteneri europeni. Republica Cehă, Suedia, Belgia şi Danemarca nu ar fi împotriva acestei idei, dar Franţa s-ar fi arătat rezervată.

Şi Bulgaria, România, Slovenia şi Grecia au formulat îndoieli, temându-se că potenţialii candidaţi din ţările lor ar putea fi atraşi de un salariu mai mare în Germania.

''Trebuie, desigur, să avem grijă să nu intrăm în competiţie cu omologii noştri europeni'', a explicat Zorn.

Bundeswehr-ul se interesează cu precădere de cetăţeni europeni care trăiesc deja pe teritoriul Germaniei. Candidaţii trebuie să cunoască limba germană, să aibă un cazier curat şi să-şi declare loialitatea faţă de statul german, potrivit Funke Mediengruppe.

Contactat de AFP, Ministerul Apărării german a confirmat aceste informaţii.