"Ii cer solemn presedintelui Republicii sa organizeze in ianuarie 2014 (...) un referendum privind iesirea Frantei din Uniunea Europeana", a propus Le Pen la incheierea unei reuniuni a Consiliului national al partidului sau, intr-un hotel din Sèvres (Hauts-de-Seine, regiunea pariziana).

"In ceea ce ne priveste, noi vom cere sa se voteze pentru iesirea din Uniunea Europeana, cu exceptia situatiei in care Guvernul francez ar deschide intre timp negocieri solide si ar obtine toate cele patru reforme de fond minimale", a afirmat lidera extremei drepte.

Aceste patru reforme sunt o "revenire organizata la monedele nationale", "dizolvarea spatiului Schengen" de libera circulatie (din care fac parte 22 dintre cele 27 de state membre UE), "autorizarea patriotismului economic si reindustrializarea cu protectionismul frontierelor noastre", precum si "prevalenta din nou a dreptului national asupra dreptului european".

Dar, a considerat Le Pen, "noi nu credem ca Guvernul vrea sau poate sa obtina aceste rezultate si credem ca iesirea din UE va fi in realitate singura solutie posibila, la fel de pozitiva pe cat de entuziasmanta".

Presedinta FN a facut de mai multe ori aceasta propunere de referendum, fara a mentiona vreo data, explicand vineri intr-un interviu pentru Le Figaro ca ea "va apara acest plan de actiune" cu ocazia alegerilor europene din 2014, respectiv dupa data la care cere organizarea acestui referendum.

"Daca Guvernul refuza, vom face din alegerile europene un mare referendum pentru sau impotriva iesirii din UE", a anuntat Le Pen.

Deputata europeana a subliniat in repetate randuri pericolul reprezentat de "intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen fara vreo limita", care nu este inca realizata, mai multe tari exprimandu-si reticentele.