Fondul de aproximativ 500 de miliarde de euro va avea capacitatea de a garanta datoriile sau chiar de a injecta capital când va fi necesar, a anunţat vineri revista germană Der Spiegel, citată de Agerpres.

Germania vrea să preia astfel modelul Fondului special de 480 miliarde de euro pentru stabilizarea pieţei, înfiinţat de Guvern pentru a sprijini băncile în perioada crizei financiare. Executivul este pregătit să reînvie şi acest fond, în cazul în care băncile se vor confrunta cu dificultăţi, a precizat Der Spiegel.

În prezent, Ministrul de Finanţe ia în considerare lansarea unor programe de sprijin direct, cu o valoare de aproximativ 180 de miliarde de euro, a anunţat revista, existând posibilitatea majorării sumei la 700 de miliarde de euro.

"Luăm în considerare solicitări la un nivel care pur şi simplu nu a existat înainte", a declarat, pentru Der Spiegel, un oficial de la Ministrul de Finanţe.

Reprezentanţii instituţiei nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută cel mai mare pachet economic de ajutor din Germania, în valoare de cel puţin 550 miliarde de euro, pentru a sprijini companiile afectate de epidemie, oferindu-le credit "nelimitat" pentru a-şi ţine afacerile pe linia de plutire.

"Nu există o limită superioară a creditului oferit de KfW (banca de dezvoltare deţinută de stat), acesta este cel mai important mesaj", a afirmat ministrul german Finanţe, Olaf Scholz.

Garanţiile, echivalentul a 614 miliarde de dolari, sunt doar începutul.

"Am promis că nu vom eşua din cauza lipsei banilor şi a voinţei politice. Asta înseamnă că nicio companie viabilă, niciun loc de muncă nu ar trebui să se confrunte cu probleme", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

De asemenea, oficialii germani au dat asigurări că Berlinul dispune de fonduri suficiente pentru o bătălie îndelungată.

"Dacă va dura mai mult, putem merge şi mai departe cu măsurile". Mesajul către companii este: "Puteţi fi curajoase, riscurile ne revin nouă", a spus Scholz.

Pachetul de măsuri, chiar în prima fază, este mai mare decât ajutorul de 500 de milliarde de euro oferit de Guvernul german în timpul crizei financiare din 2008.