Majorarea vine pe fondul negocierilor dintre principalii producatori de petrol din lume, inclusiv Rusia, pentru reducerea productiei in vederea sprijinirii pretului la titei, afectat de supraproductie.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit miercuri sa-si reduca productia de petrol pentru prima data in ultimii opt ani. Plafonul de productie al OPEC a fost redus pana la 32,5 - 33 milioane de barili pe zi, in ideea de a sustine pretul petrolului.

La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna noiembrie a scazut vineri cu 0,18 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 49,06 dolari.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a dat asigurari ca tara sa va gasi mecanismele si instrumentele necesare inghetarii productiei, daca Moscova ajunge la un acord cu OPEC privind limitarea productiei de titei.

In tone metrice, productia de titei a Rusiei a urcat in septembrie la 45,483 milioane, fata de 45,309 milioane in august.

Producatorii de titei din Rusia stabilesc noi recorduri dupa destramarea fostei URSS, pe fondul declinului preturilor si al sanctiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie si finantare externa. Companiile au facut eforturi sa extraga mai mult titei din zacamintele vechi din vestul Siberiei si au reusit sa deschida cateva noi proiecte.

Principalii producatori de petrol din Rusia sunt Rosneft si Lukoil.

In Romania, Lukoil se afla pe locul al treilea pe piata distributiei de carburanti, cu un lant de 301 de benzinarii. De asemenea, compania gestioneaza noua depozite de carburanti. In cadrul operatiunilor din Romania ale Lukoil lucreaza circa 3.500 de angajati, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.