Dupa regiunea autonoma Valencia, pana si bogata Catalunie - care asigura un sfert din PIB-ul Spaniei - a recunoscut ca ar putea avea nevoie de un ajutor financiar de la guvern.

"Am sperat initial ca 100 de miliarde de euro pentru banci ar putea juta Spania sa iasa din situatia tensionata. Insa o viitoare vizita la Fondul de salvare ar fi cu siguranta o veste foarte rea", explica Fidel Helmer, analist piete financiare.

Totusi, dincolo de acordul incheiat numai pentru bancile spaniole, ipoteza unui plan de salvare global capata de la zi tot mai mult contur. Asta in ciuda dezmintilor repetate date de responsabilii de la Madrid.

"Daca Banca Centrala Europeana nu ia masuri si daca nu va fi un plan de salvare pentru Spania, ultima noastra optiune va fi colapsul. Iar colapsul zonei euro ar fi un dezastru pentru economia Spaniei, a Europei si ar putea zdruncina economia mondiala", spune Rafael Pampillon, profesor la Academia de Studii Economice din Madrid.

Agentia de evaluare financiara Moody's continua sa fie mesagerul vestilor sumbre: perspectiva Fondului European de Salvare - ca si in cazul Germaniei, principalul contributor - a fost coborata de la "stabila" la "negativa", chiar daca, pentru moment, ratingul suveran, "triplu A", a ramas neatins.