Justitia americana a aprobat la inceputul lunii noiembrie planul Primariei de iesire din faliment, cel mai grav din istoria oraselor americane, prin care au fost renegociate datorii de peste 18 miliarde de dolari.

"A fost un proces foarte dificil si complicat. Este important sa deschidem un nou capitol in istoria orasului, prin care sa revina la crestere dupa decenii de scadere", a declarat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan.

Detroit, oras fondat de francezul Antoine de la Mothe Cadillac in 1701, a intrat in faliment in iulie 2013.

Orasul s-a confruntat in ultimii ani cu un declin economic puternic, in urma caruia cartiere intregi au fost abandonate, iar criminalitatea a crescut puternic, Detroitul devenind un simbol al crizei financiare din 2008.

O parte din fondurile eliberate in urma restructurarii datoriilor vor fi folosite pentru refacerea infrastructurii urbane. Orasul a fost afectat la inceputul acestei luni de o uriasa pana de curent care a afectat scolile, spitalele si inchisorile.

Pentru a evita alte derapaje financiare, finantele orasului au fost plasate sub controlul unei comisii formate din reprezentanti ai statului Michigan.