Luni, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a informat că UE va impune tarife vamale suplimentare, de până la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA şi alte importuri, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Washington producătorului de avioane Boeing.

În 26 octombrie Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane.

Luna trecută, Lighthizer avertiza că orice decizie a Bruxelles-ului de a impune tarife vamale suplimentare va forţa SUA să răspundă, dar scurta declaraţie publicată luni nu conţine o astfel de ameninţare, ci prezintă negocierile dintre cele două părţi pentru rezolvarea îndelungatei dispute, potrivit Agerpres.

Decizia de luna trecută a OMC, în beneficiul UE, vine la aproximativ un an după ce instituţia a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

De peste 10 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică.