Intr-un interviu extins pentru revista Esquire, realizat sub anonimat pentru a-si mentine statutul si securitatea familiei, acest comando de elita al acum faimoasei Team 6 din cadrul Navy Seals povesteste raidul realizat in plin teritoriul Pakistanului insa sio situatie personala surprinzatoare. 

La varsta de 35 de ani, dupa 16 ani in cadrul Marinei americane in care s-a inrolat la varsta de 19 ani dupa ce o fata i-a "frant inima", acesta se gaseste azi fara pensie si fara asigurare de sanatate, deoarece nu a petrecut cei 20 de ani in cadrul armatei pentru a beneficia de protectie sociala pe viata, transmite Mediafax.

Tata de familie, acesta locuieste inca cu sotia sa, de care este totusi despartit.  Acest veteran cu multiple misiuni, care a petrecut in repetate randuri peste 300 de zile pe an in misiune si a ucis de unul singur aproape 30 de "combatanti inamici" conform terminologiei oficiale, a parasit armata in vara anului 2012 si este acum consultant, platit in regim freelance. 

Momentul cheie al misiunii unei vieti este descris cu precizie si sobrietate

Cand a intrat in camera lui Ben Laden, totul s-a desfasurat foarte repede: "A fost ca un instantaneu al unei tinte de antrenament. Era el, fara nicio indoiala (...) A fost automat, memoria musculara. E el, boom, e gata". 

El a fost primul care a intrat in camera de la etajul 3 al resedintei. Liderul Al-Qaida era in intuneric, nu vedea nimic, in timp ce el era echipat cu ochelari de vedere pe timp de noapte

"Acolo era Ben Laden, in picioare. Era cu mainile pe umerii unei femei, impingand-o in fata, nu neaparat spre mine cat in directia zgomotului de pe culoar. Era cea mai tanara sotie a sa, Amal". 

Acesta a tras doua gloante, apoi inca unul, in capul celui mai cautat om din lume. "Era mort. Nu mai misca. Limba ii atarna. L-am vazut dandu-si ultima suflare, doar o respiratie din reflex", detaliaza el, declarandu-se "uimit" de inaltimea lui Ben Laden. 

Acesta a confirmat ca nu se punea problema luarii ca prizonier a lui Ben Laden, explicand ca "toata lumea il vroia mort insa nimeni nu vroia sa zica: «Hey, il veti omori pe individul asta». Era desigur implicit". 

Pentru el, misiunea a inceput la 1 aprilie atunci cand, alaturi de colegii din "Red squadron", a fost informat de o misiune viitoare. "In cadrul briefing-ului din prima zi, chiar ne-au mintit si au fost foarte evazivi. Au vorbit despre cabluri submarine si cutremure in Japonia si alte lucruri de acest gen", afirma el.  El se gandea la Libia, unde NATO era in razboi impotriva lui Muammar Kadhafi, si la o misiune pentru securizarea armelor de distrugere in masa.  De abia dupa cateva zile a aflat obiectivul misiunii. Acesta era Ben Laden si Pakistanul. Numeroase briefing-uri au urmat, mai ales cu agentul CIA, "Maya", o femeie "formidabila", jucata de Jessica Chastain in filmul "Zero Dark Thirty", pe care l-a vazut si caruia ii gaseste doar cateva defecte "minore". 

Echipa s-a antrenat pe replici ale resedintei in Carolina de Nord, apoi in Nevada, inainte de a zbura spre Jalalabad, in estul Afganistanului.  In seara operatiunii, dupa 90 de minute de zbor asezati pe scaune de camping in elicoptere stealth, operatiunea "departe de a fi cea mai periculoasa din cariera sa", s-a desfasurat la fel ca ale sute.  In timpul zborului de intoarcere, acesta a auzit in intercom: "Cu siguranta nu v-ati gandit niciodata ca vi se va spune asta, insa bine ati venit in Afganistan". In cursul misiunii, acesta a tras doar trei gloante. Incarcatorul l-a dat lui Maya.