Cele mai amenintate sunt limbile minoritare vorbite in cele mai dezvoltate regiuni ale planetei, precum America de Nord, Europa si Australia.

Autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the Royal Society B, spun ca eforturile de protejare a acestor limbi trebuie sa se concentreze pe aceste teritorii.

Coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, a spus: "Limbile lumii dispar acum cu mare viteza. Este o situatie foarte grava. Vrem sa descoperim felul in care extinctia este distribuita global si care sunt factorii principali ai acestui proces".

Tatsuya Amano, care studiaza de obicei ratele de disparitie a speciilor de animale, spune ca aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt in prezent amenintate.

Potrivit cercetatorilor, cu cat o tara are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atat mai repede dispar limbile ei minoritare. Ei spun ca, in America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbita de mai putin de 25 de persoane in Alaska - sunt pe punctul de a disparea pentru totdeauna. In Europa, limbi precum Ume Sami din Scandinavia si dialectul Auvergnat din Franta dispar cu rapiditate din vorbirea curenta.

"Pe masura ce economia se dezvolta, o limba ajunge adeseori sa domine sferele politice si educationale ale unei natiuni. Oamenii sunt fortati sa adopte limba dominanta sau risca sa ramana izolati - economic si politic", a declarat autorul studiului.

Cercetatorii au descoperit ca si limbile din Himalaya sunt amenintate, precum Bahing din Nepal, care mai este vorbita in prezent de opt persoane. De asemenea, limbile minoritare dispar la tropice.

"Aceste tari cunosc o crestere economica rapida, asadar, in viitorul apropiat, acele limbi se vor confrunta cu riscul de extinctie", spune Tatsuya Amano.

Oamenii de stiinta cer statelor ca eforturile de conservare a limbilor minoritare sa se concentreze in regiunile mentionate.

Potrivit autorilor studiului, eforturile depuse pentru protejarea unor limbi, precum dialectul scotian din Marea Britanie, reprezinta un bun exemplu al unei strategii de succes.