Premierul Canadei, Stephen Harper, s-a intalnit vineri cu presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a celebra finalizarea negocierilor in vederea semnarii Acordului de liber-schimb.

Insa exista temeri ca Romania si Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic si Comercial (CETA), denumirea oficiala a Acordului de liber-schimb UE-Canada.

"Inca exista o problema legata de romani si bulgari. Canada solicita vize pentru ei, o situatie care ii nemultumeste foarte mult", afirma un diplomat occidental implicat in negocieri, preferand sa pastreze anonimatul.

"Exista preocupare ca ar putea aparea probleme in parlamentele celor doua tari. Nu este clar in totalitate daca Acordul va trebui ratificat in parlamentele nationale din statele UE sau in Parlamentul European", explica diplomatul citat.

Canada a decis mentinerea vizelor pentru cetatenii din Romania, Bulgaria si Cehia pentru a bloca eventuale solicitari ilegale de azil. Vizele pentru cetatenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigratiei si Cetateniei, Chris Alexander, a declarat ca vizele destinate romanilor si bulgarilor sunt mentinute din cauza preocuparilor privind traficul de persoane si infractionalitatea organizata.

Semnarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, programata vineri la Ottawa, a fost amanata deoarece Germania solicita eliminarea unei clauze controversate privind o forma de protectie a investitorilor.