"Ce trebuie sa se intample acum este ca guvernul de la Atena, care are anumite viziuni politice, sa livreze masurile, instrumentele, reformele prin care sa atinga obiectivele convenite de Grecia alaturi de comunitatea internationala: restabilirea echilibrului, imbunatatirea economiei si sa ne asiguram ca, intr-una dintre aceste zile, Grecia va reaccesa pietele financiare de una singura, fara sprijin", a declarat Lagarde intr-un interviu pentru Financial Times, citat de Mediafax.

Directorul FMI a avertizat ca rabdarea creditorilor internationali ai Greciei fata de guvernul format de partidul de extrema stanga Syriza se apropie de sfarsit, iar luna de miere se va incheia in curand.

De asemenea, Lagarde a afirmat ca guvernul trebuie sa lase politica deoparte si sa duca la indeplinire reformele promise.

Directorul FMI a avut o intrevedere cu ministrul grec de finante Yanis Varoufakis in timpul intalnirilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale desfasurate saptamana trecuta la Washington, in SUA.

Declaratiile lui Lagarde vin in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins speculatiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si a reiterat ca introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabila, iar investitorii nu au motiv sa parieze impotriva acesteia.

Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE. Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intrunesc vineri intr-o sedinta, pentru a discuta despre evolutia situatiei Greciei.

Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata achita datoriile pe care trebuie sa le plateasca FMI in lunile mai si iunie.

In aceste conditii, comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a stabilit o intalnire pentru jumatatea lunii mai, descriind-o ca momentul decisiv pentru ca guvernul grec fie sa accepte un nou set de de reforme economice, fie sa riste intrarea in incapacitate de plata.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.

Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in luna mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI. Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.