"Va fi un referendum pe o problema clara: in/out" (inauntru/afara) si va avea loc in prima jumatate a legislaturii care va incepe in 2015, a declarat seful Guvernului britanic.

"Dupa ce vom negocia un nou acord" privind relatiile Marii Britanii cu UE, "vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simpla: ramanem in cadrul UE pe aceasta noua baza sau iesim complet. Va fi un referendum pe tema apartenentei sau nu la UE", a declarat Cameron in acest discurs-cheie despre Europa. 

Noua relatie a Marii Britanii cu UE "va fi o relatie centrata pe piata unica", a declarat el.  "Daca nu vom raspunde provocarilor, exista pericolul ca Europa sa esueze si ca britanicii sa devieze catre iesire", a avertizat el.  "Eu nu sunt un izolationist", a asigurat liderul conservator. "Nu vreau decat un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun si pentru Europa", a afirmat el.

Reactia Germaniei

Germania doreste ca Marea Britanie sa ramana un "membru activ si constructiv" al Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul german de externe, Guido Westerwelle, reactionand fata de proiectul unui referendum asupra mentinerii tarii sale in UE, relateaza AFP.  

Europa nu este "suma intereselor nationale", ci o "comunitate de destine", a insistant acesta. O Europa "de ales à la carte nu este o optiune", a insistat seful diplomatiei germane, intr-o alocutiune sustinuta in germana si engleza. 

Reactia Frantei

Seful diplomatiei franceze a apreciat miercuri ca "nu putem face o Europa à la carte", reactionand fata de proiectul premierului britanic David Cameron de a organiza un referendum cu privire la ramanerea tarii sale in cadrul Uniunii Europene, relateaza AFP. 

"Nu putem face o Europa à la carte", i-a replicat Fabius, pentru postul de radio France Info. "Noi dorim ca britanicii sa poata sa aduca elemente pozitive Europei", a spus el. "Sa zicem ca Europa ar fi un club de fotbal. Aderi la acest club, dar, odata ce esti inauntru, nu poti sa spui sa jucam rugby", a continuat seful diplomatiei franceze. 

"Acest lucru risca sa fie periculos pentru Marea Britanie insasi, deoarece Marea Britanie in afara Europei (va fi un lucru) dificil", a mai apreciat Fabius.  "Intr-o zi participam la o reuniune cu oameni de afaceri britanici si le-am spus: ascultati, daca Marea Britanie decide sa paraseasca Europa, va vom primi cu covorul rosu", a declarat el pe un ton ironic, o replica data omologului sau britanic, care s-a declarat pregatit sa ii primeasca pe covorul rosu pe intreprinzatorii care incearca sa evite plata unor impozite in Franta.

Reactia Bruxelles-ului

Comisia Europeana a salutat miercuri vointa afisata de catre premierul britanic David Cameron ca tara sa sa ramana in Uniunea Europeana. Pia Ahrenkilde-Hansen, o purtatoare de cuvant a CE, a adaugat ca este "in interesul UE si in interesul Marii Britanii" ca Londra sa fie un "membru activ" si "in centrul" Uniunii.  Ea apreciaza ca Marea Britanie "are o contributie importanta la integrarea europeana si a contribuit la modelarea politicilor Europei".

Martin Schulz: UE are nevoie de Marea Britanie ca "membru cu drepturi depline"

Uniunea Europeana are nevoie de Marea Britanie ca "membru cu drepturi depline", a afirmat miercuri presedintele PE, Martin Schulz, dupa discursul premierului britanic David Cameron, care si-a exprimat dorinta de a organiza un referendum privind apartamenta tarii sale la UE, relateaza AFP.

"Avem nevoie de o Mare Britanie ca membru cu drepturi depline, care sa nu ramana ancorata in portul Douvres", a declarat Schulz pe contul sau de Twitter. "Marea Britanie poate sa modeleze UE colaborand cu partenerii sai", a adaugat el.

Dar, a avertizat presedintele PE, "Europa «à la carte» a lui Cameron nu este o optiune", "Noi trebuie sa ne concentram pe modul de relansare a economiei si locurilor de munca in Europa mai degraba decat sa ne pierdem timpul cu discutii despre schimbarea tratatelor", a insistat Schulz, un social-democrat german.

Presa britanica are pareri impartite legate de discursul lui Cameron

"Marea Britanie va organiza un referendum cu privire la Europa", anunta triumfator Daily Express pe prima pagina, insistand asupra "victoriei (sale) in cruciada" pe care o poarta impotriva "Bruxelles-ului si ingerntelor sale".

Tabloidul, care aminteste ca premierul poarta o campanie inca din 2010 in vederea unei consultari cu privire la UE, considera ca aceasta decizie va "lansa o dezbatere politica dura in lunile si anii urmatori".

The Sun, care a facut de asemenea campanie in favoarea unui referendum pe aceasta tema, isi exprima bucuria si scrie ca spera ca discursul lui Cameron va fi "inceputul sfarsitului" participarii britanice la UE.

Insa tabloidul se intreaba daca propunerea lui Cameron de organizare a unui referendum peste mai multi ani va fi suficienta pentru "a pune capat dezbaterii care face ravagii in randul conservatorilor, de 20 de ani", cu privire la UE.

"Va fi pentru prima data cand milioane de alegatori vor avea un cuvant de spus despre UE, de la referendumul privind Piata Comuna, in 1975", scrie Daily Mail.

Acest referendum "este cel mai mare pariu" al lui David Cameron, de la inceputul mandatului sau, noteaza publicatia.

Daily Telegraph vorbeste, de asemenea, despre un "discurs pivot" si se intreaba daca "perspectiva unui referendum viitor, in care va face campanie pentru ramanerea in cadrul UE, va fi suficient pentru a satisface asteptarile" conservatorilor eurosceptici.

The Guardian (opozitie) scrie, la randul sau, despre "un moment al adevarului pentru un om care se opune riscului", care a "tergiversat si ezitat" in prima jumatate a anului in legatura cu pozitia fata de acest subiect.

Planul sau "ascunde numeroase capcane", subliniaza ziarul, deoarece patronii britanici pot "inalta steagul revoltei". Cameron va fi nevoit, in plus, sa infrunte atat furia partenerilor sai liberal-democrati, eurofili convinsi, in cadrul coalitiei la putere, cat si o reactie "necunoscuta" a partenerilor sai europeni, scrie ziarul.

Financial Times prezinta ecoul ingrijorarilor mediilor de afaceri. "Este o strategie cu un risc mare, care va pune la incercare vointa Parisului si Berlinului de a accepta o revizuire a relatiilor Marii Britanii cu UE", apreciaza publicatia.

The Times evoca, de asemenea, un "discurs-cheie" al mandatului sau. "Calendarul" premierului, scrie publicatia, "este conditionat de doua evenimente, si anume o victorie completa a conservatorilor in 2015 si vointa altor tari europene, in special a Germaniei, de a scrie noi reguli pentru zona euro (...) care sa ii permita domnului Cameron sa obtina concesii in schimbul sustinerii sale".

Speech-ul premierului britanic a fost amanat vineri din cauza crizei ostaticilor din Algeria.

In extrase din discursul sau, ce urma sa fie rostit vineri, si care au fost date publicitatii saptamana trecuta de catre serviciile sale, David Cameron considera ca exista trei provocari pentru UE: criza zonei euro, lipsa de competitivitate in fata concurentei tarilor emergente si prapastia dintre UE si cetatenii sai. 

In lipsa unei reforme, Marea Britanie ar putea sa se indrepte spre iesirea din Uniunea Europeana, avertizeaza oficialul conservator. 

"Nu vreau ca asa ceva sa se intample. Vreau ca Uniunea Europeana sa fie un succes si vreau o relatie intre Marea Britanie si UE care sa ne mentina in interior", urma sa afirme David Cameron, care este, pe de alta parte, presat de mediile de afaceri britanice, partenerii sai europeni si Statele Unite sa nu marginalizeze tara. 

Extrasele din discurs date publicitatii saptamana trecuta, inainte de amanare, nu contineau anuntul foarte asteptat privind organizarea unui referendum privind noii termeni ai relatiei dintre Marea Britanie si UE. 

"Exista o frustrare tot mai mare in randul omenilor, care vad mai degraba UE ca pe ceva de suportat, decat ca pe ceva capabil sa actiuneze in numele lor", considera premierul.

"Oamenii sunt din ce in ce mai nemultumiti sa vada ca deciziile luate din ce in ce mai departe de ei au ca efect deteriorarea nivelului lor de viata printr-o austeritate impusa sau sa isi consacre impozitele unor planuri de salvare pentru tari situate in cealalta parte a continentului. Liderii europeni au datoria de a asculta aceste ingrijorari. Iar noi avem datoria de a le raspunde", a afirmat el. 

David Cameron a intentionat sa sustina un discurs-cheie despre continentul european asa cum au facut predecesorii sai: in 1988, Margaret Thatcher s-a exprimat la Bruges, in Belgia, Tony Blair la Varsovia in 2000, in timp ce Winston Churchill a chemat la formarea "Statelor Unite ale Europei" la Zurich in 1946.