Astazi, mai mult de 60% din rezervele valutare din lume sunt in dolari americani, dar se preconizeaza schimbari mari la orizont. Unele dintre cele mai mari economii globale au incheiat acorduri pentru a inlocui utilizarea dolarului american in comertul international.

Exista, de asemenea, unele tari producatoare de petrol care au inceput sa vanda in alte valute decat dolarul, acest lucru reprezentand o amenintare majora pentru sistemul “petro-dolar”, care s-a folosit aproape patru decenii.

Chiar si institutii mari, internationale, cum ar fi ONU si FMI au emis rapoarte oficiale despre necesitatea de a trece de la dolarul american la o noua moneda globala de rezerva.

Domnia dolarului american este cu siguranta amenintata, iar aceasta schimbare va avea implicatii masive pentru economia Statelor Unite.

Lucru alimentat si de China, a doua forta economica a lumii. Economia chineza are toate sansele sa o depaseasca pe cea a Staterlor Unite, pana in 2016. Economistii anticipeaza ca economia chineza va fi de trei ori mai mare decat economia SUA pana in anul 2040.

Business Insider prezinta 10 motive pentru care dominatia dolarului ca moneda de rezerva a lumii este pe cale sa se termine:

1. China si Japonia fac isi vand marfurile la pret de dumping pe pietele internationale.

Acum cateva luni, a doua putere economica a planetei - China, si cea cea de a treia – Japonia, au incheiat un acord care va promova utilizarea monedelor proprii, atunci cand tranzactioneaza reciproc.

China si Japonia si-au prezentat planurile de a promova schimbul direct in monedele nationale in incercarea de a reduce costurile pentru companii si de a crestere comertul bilateral.

In prezent, intreprinderile din ambele tari trebuie sa cumpere mai intai dolari, pentru ca mai apoi sa ii schimbe in moneda dorita, adaugand costuri suplimentare.

2. Trarile din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) planifica sa inceapa sa utilizeze monede proprii pentru comertul dintre ele.

Cele cinci mari economii emergente ale BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - sunt hotarate sa colaboreze prin semnarea a doua conventii pentru promovarea comertului intra-BRICS .

Cele doua acorduri care vor permite obtinerea de credit in moneda locala pentru intreprinderile din tarile BRICS, vor fi semnate joi in prezenta liderilor celor cinci tari”, a declarat Sudhir Vyas, secretar in Ministerul Afacerilor Externe din India.

3. Acordul valutar Rusia-China

De mai bine de un an, Rusia si China folosesc propriile lor monede nationale atunci cand tranzactioneaza una cu cealalta. Liderii celor doua natiuni pledeaza puternic pentru o noua moneda globala de rezerva si se pare ca doresc sa darame puterea pe care o are dolarul american in comertul international.

4. Utilizarea tot mai masiva de valuta chinezeasca in Africa

In 2009, China a devenit cel mai mare partener comercial al Africii, iar acum incearca sa extinda agresiv utilizarea monedei proprii pe acest continent. In prezent, aproximativ 70.000 de companii chineze folosesc moneda nationala in tranzactiile transfrontaliere.

5. Intelegerea China-Emiratele Arabe Unite

China si Emiratele Arabe Unite au fost de acord sa renunte la dolarul american si sa foloseasca propriile monede in tranzactiile petroliere reciproce.

6. Iranul

Iranul a fost una dintre natiunile cele mai hotarate atunci cand a fost vorba de a se indeparta de dolarul american in comertul international. De exemplu, exista zvonuri potrivit carora India va incepe sa foloseasca aur pentru a cumpara petrol din Iran.

7. Relatia dintre China si Arabia Saudita

In Luna februarie, China a importat 1,39 milioane de barili de petrol pe zi din Arabia Saudita, mai mult cu 39% fata de un anul precedent. Cele doua tari si-au unit fortele pentru a construi o mare rafinarie de petrol in Arabia Saudita, iar liderii ambelor natiuni au colaborat pentru intensificarea schimburilor comerciale.

8. Natiunile Unite au facut presiuni pentru adoptarea unei noi monede rezerva mondiale.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a emis rapoarte prin care sugereaza in mod deschis ca este necesara o alternativa la dolarul american ca moneda de rezerva a lumii. "Ar putea fi creat un nou sistem global de rezerva care nu se mai bazeaza pe dolarul Statelor Unite, ca moneda unica de rezerva majora", subliniaza ONU.

9. FMI a facut presiuni pentru o noua moneda de rezerva mondiala.

O lucrare a FMI intitulata "Rezerva de acumulare si de stabilitate monetara internationala" propune o moneda viitoare la nivel mondial numita "bancor". "O moneda globala, bancor, emisa de o banca centrala globala, poate fi conceputa ca un magazin de valoare care nu este legat exclusiv de conditiile vreunei economii”, sustine FMI.

10. Cele mai multe tari detesta Statele Unite ale Americii.

Sentimentele fata de Statele Unite ale Americii, la nivel global, s-au schimbat dramatic, iar acest lucru nu ar trebui subestimat. Cu decenii in urma, a fost una dintre natiunile cele mai iubite de pe pamant. Acum, lucrurile stau altfel.
Americanii considera ca, in cazul in care celalte natiunii nu i-ar detesta, probabil ar dori in continuare sa utilizeze dolarul american.

"Disparitia a dolarului va aduce schimbari radicale in stilul de viata american. Cand acest tsunami economic va lovi America, se va repeta recesiunea din 2008. Vor fi schimbari nedorite al stilului de viata american, din cauza inflatiei masive, a ratelor ridicate ale dobanzilor la creditele ipotecare, precum si din cauza cresterii substantiale a preturilor la alimente, imbracaminte si benzina”, este de parere analistul america Michael Payne.