Organizatia vrea sa discute "formule si termene pentru a aduce acasa detinutii si exilatii politici basci, formule si termene de dezarmare, dizolvarea structurilor armate si demobilizarea militantilor ETA, etape si termene pentru demilitarizarea" gruparii, intr-un comunicat publicat pe Naiz.info, site-ul cotidianului basc Gara.

Acest proces ar permite, potrivit ei, punerea in aplicare a "incheierii confruntarii armate" anuntate la 20 octombrie 2011.

Pana in prezent, ETA nu a promis nici dezarmarea, nici dizolvarea sa, cerute de Spania si Franta.

Gruparea basca, redusa la cateva zeci de membri activi aflati inca in libertate dupa arestarile din ultimii ani, realizate in special de politia spaniola, propune sambata o "agenda a dialogului".

Un acord cu ei "ar conduce la incheierea definitiva a confruntarii armate", asigura ETA intr-un comunicat, care va fi publicat integral duminica in cotidanul Gara.

ETA, plasata pe lista organizatiilor teroriste de Statele Unite si Uniunea Europeana, este considerata responsabila de moartea a 829 de persoane. Ultimul atentat pe teritoriul spaniol dateaza din august 2009.

Ea cere periodic un dialog cu guvernele spaniol si francez si vrea sa faca din detinutii sai, in numar de aproximativ 700 in diverse inchisori din cele doua tari, o parghie pentru o eventuala negociere.