Indicele dolarului a scazut marti cu 0,4%, cea mai abrupta depreciere din ultimele doua saptamani, pietele reactionand la cele intamplate.  Euro a atins marti cel mai ridicat nivel din ulimele opt luni fata de dolar, la 1,3588 dolari/euro. Miercuri, cursul dolar-euro a stagnat usor sub maximul de marti, insa moneda americana s-a depreciat cu 0,4% fata de yenul japonez, la 97,57 yeni/dolar.

Analistii IHS estimeaza ca Statele Unite vor pierde cel putin 300 milioane de dolari pe zi din productia economica.O suspendare cu durata de doua saptamani a activitatii ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale cresterea economica a SUA in trimestrul IV, anticipeaza analistii Macroeconomic Advisers, potrivit Bloomberg, transmite Mediafax.

Programul de relaxare cantitativa al Rezervei Federale, prin care banca centrala a SUA injecteaza lunar 85 miliarde de dolari in piete prin achizitia de obligatiuni, a tras in jos valoarea dolarului.  Indicele monedei americane, calculat de Bloomberg, a scazut cu 0,75% din 17 septembrie, cu doua zile inainte ca Rezerva Federala sa decida, contrar asteptarilor, mentinerea programului de lichiditate, acuzand cresterea economica slaba. 

"Daca problema fiscala va continua, Fed va fi probabil mai putin dispusa sa reduca masurile de stimulare a economiei. Dolarul va suferi", comenteaza pentru Bloomberg James Kwok, director de management valutar la fondul Amundi, cu active in administrare de aproximativ 1.000 miliarde de dolari. 

Dupa esuarea negocierilor din Congresul SUA, liderii din legislativul american nu au programat noi intalniri pentru continuarea discutiilor.  Totodata, congresmenii se pregatesc pentru o alta disputa aprinsa. Congresul trebuie sa ridice pana la 17 octombrie plafonul datoriei de stat, aflat in prezent la 16.700 miliarde de dolari, pentru a evita o posibila intrare in incapacitate de plata a guvernului.