"În seara aceasta, Prima Doamnă şi eu însumi am fost testaţi pozitiv la Covid-19", a anunţat pe Twitter preşedintele SUA. "Intrăm imediat în carantină şi în procesul nostru de recuperare. Vom reuşi ÎMPREUNĂ", şi-a exprimat convingerea Donald Trump.

Acest anunţ ar putea declanşa un nou val de volatilitate pe pieţe înaintea alegerilor prezidenţiale. La 74 de ani, Donald Trump este în grupă de risc crescut pentru coronavirus, atât din cauza vârstei, cât şi pentru că este considerat supraponderal.

"Preşedintele SUA are o boală care ucide oameni. Investitorii îşi reduc riscurile din cauza acestui lucru", a spus Chris Weston, director de cercetare la firma de brokeraj Pepperstone, potrivit Agerpres.

Weston şi alţi analişti spun că diagnosticul lui Trump ar putea să îi afecteze campania, însă este neclar care vor fi consecinţele pentru pieţe, iar acest lucru depinde de starea de sănătate a lui Trump, cât de mult se va răspândi virusul în rândul politicienilor americani şi care va fi răspunsul votanţilor.

"Din câte ştim, Trump nu este grav bolnav. Este posibil ca până la deschiderea bursei de la New York pieţele să se calmeze", a spus Yako Sero, analist la Sumitomo Mitsui Trust Bank în Tokyo.

"Cu toate acestea, anunţul afectează capacitatea lui Trump de a face campanie, iar perioada de timp până la alegeri se restrânge", a adăugat Sero.

Chiar şi înainte de testul pozitiv al preşedintelui Trump, investitorii din Asia aşteptau cu nerăbdare semnale cu privire la evoluţia negocierilor la Washington pentru un nou pachet de stimulente fiscale, dar şi cu privire la noile date statistice privind situaţia de pe piaţa muncii din SUA.

Bursele europene scad

Bursele europene au deschis şedinţa de vineri în scădere. În jurul orei 9.05 a.m, indicele pan european Stoxx 600 era în scădere cu 0,3%. La bursa de la Londra, indicele FTSE 100 era în scădere cu 0,7%, în timp ce în Franţa indicele Cac 40 şi indicele DAX al bursei de la Frankfurt înregistrau fiecare o scădere de 0,8%.

De asemenea, cotaţiile futures pentru bursele americane arată că toţi cei trei indici principali - Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq - vor înregistra o scădere de cel puţin 1,5% la debutul şedinţei de tranzacţionare de vineri.

"În condiţiile în care sondajele de opinie arată o cursă foarte strânsă în unele state importante şi faptul că acest rezultat pozitiv la testul de Covid vine atât de aproape de ziua alegerilor, această evoluţie nu face decât să crească incertitudinea de pe piaţă", susţine Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown. "Există şansa să apară un vot de simpatie pentru Trump, însă, având în vedere că va fi obligat să intre în carantină, aceasta îi va reduce timpul pe care îl va petrece încercând să îi convingă pe alegători", a adăugat Susannah Streeter.

În paralel, acţiunile companiilor energetice au scăzut pe fondul diminuării cu 2,6% a cotaţiei barilului de ţiţei Brent. În schimb, cotaţia aurului a crescut, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre activele sigure.

Între timp, cresc îngrijorările că numărul infecţiilor cu coronavirus este în creştere în Europa şi SUA. Madrid va deveni prima capitală europeană care în următoarele zile va reintra în carantină, pentru a combate o creştere semnificativă a numărului cazurilor de infecţie. De asemenea, un număr record de noi cazuri înregistrat joi în statul american Wisconsin a alimentat temerile potrivit cărora spitalele vor fi depăşite.