Preşedintele a făcut această afirmaţie după o serie de critici la adresa predecesorilor săi, care în opinia sa au ignorat practicile comerciale incorecte ale Chinei.

Acesta nu este războiul meu comercial, este un război comercial care ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp înainte. Cineva trebuia să o facă”, a declarat Trump reporterilor în faţa Casei Albe.

El a adăugat privind în sus, către cer: ”Eu sunt cel ales. Cineva trebuia să o facă, aşa că atac China. Atac China în privinţa comerţului şi ştiţi ceva? Câştigăm”.

”Am fost pus aici de oameni. Am fost pus aici de oameni să fac o treabă grozavă. Şi asta fac”, a mai spus Trump.

Miercuri dimineaţă, Trump a repostat pe Twitter comentarii măgulitoare ale unui admirator din Israel.

”Poporul evreu din Israel îl iubeşte ca şi cum ar fi Regele Israelului. Îl iubeşte ca şi când ar fi a doua venire a lui Dumnezeu”, a scris susţinătorul lui Trump, Wayne Allyn Root.

Trump a făcut declaraţiile înainte de a pleca în Kentucky, unde urma să participe la o convenţie a veteranilor.

Administraţia Trump se pregăteşte să aplice noi tarife, de 10%, pentru restul importurilor din China de circa 300 de miliarde de dolari, care nu sunt penalizate încă, până la jumătatea lunii decembrie. O parte din aceste tarife vor intra în vigoare la 1 septembrie, iar restul în decembrie, pentru a evita impactul asupra consumatorilor americani în sezonul cumpărătorilor de sărbători.

Trump a impus deja tarife de 25% pentru importuri din China în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari.

Beijingul a reacţionat aplicând tarife pentru importuri in SUA în valoare de 110 milioane de dolari şi a anunţat că nu va mai cumpăra produse agricole americane.