Scopul turneului este Acela de a pregăti summitul UE-Balcanii de Vest din 17 mai de la Sofia şi de a participa la summitul Brdo-Brijuni de la Skopje, relatează agenţia macedoneană de presă MIA, prelaută de Agerpres.

''Mesajul către prietenii noştri este clar: Uniunea Europeană este şi va continua să fie cel mai de încredere partener din întreaga regiune, cel mai mare investitor, cel mai mare donator, cea mai mare piaţă comercială şi cea mai bună promisiune pentru un viitor mai bun pentru cetăţeni. Summitul nostru ar trebui să reafirme perspectiva europeană a regiunii şi, mai important, el ar trebui să îmbunătăţească, în termeni concreţi, conexiunile cu şi din interiorul regiunii'', a declarat Tusk.

În cursul vizitei sale în regiune, Donald Tusk se va întâlni cu premierul Albaniei, Edi Rama, cu şeful guvernului muntenegrean, Dusko Markovic, cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, cu preşedintele kosovar, Hashim Thaci, cu membrii preşedinţiei din Bosnia-Herţegovina - Dragan Covic, Mladen Ivanic şi Bakir Izetbegovic -, precum şi cu şeful guvernului macedonean, Zoran Zaev.

Toate aceste întâlniri vor reprezenta ocazii importante de a pregăti apropiatul summit cu şefii de stat sau de guvern din UE şi liderii din Balcanii de Vest din 17 mai de la Sofia. Va fi de asemenea o oportunitate de a discuta despre relaţiile bilaterale cu Uniunea Europeană.

Donald Tusk îşi va încheia turneul la Skopje, unde va participa la summitul Brdo-Brijuni. Principalul obiectiv al procesului de la Brdo-Brijuni este de a-i reuni pe toţi preşedinţii din Balcanii de Vest, precum şi din Slovenia şi Croaţia, pentru a întări dialogul politic, pentru a spori nivelul de încredere şi pentru a promova soluţionarea problemelor bilaterale şi regionale aflate în suspensie, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Şase ţări din Balcani - Macedonia, Serbia, Albania, Muntenegru, Bosnia şi Kosovo - aspiră să adere la Uniunea Europeană, însă Bruxellesul a avertizat că drumul care trebuie parcurs rămâne unul lung.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat și el în turneu în Balcani la începutul anului, a reiterat strategia pentru regiune dezvăluită la începutul lunii februarie: "Uşa UE este deschisă noilor aderări însă numai atunci când fiecare ţară va îndeplini criteriile" de aderare.

Criterii care răspund "nevoii de reforme fundamentale", în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, stabilirea unor "relaţii de bună vecinătate", precum şi rezolvarea litigiilor frontaliere, o moştenire a conflictelor din 1990 din fosta Iugoslavie.