Scandal sexual la varful FMI! Directorul Dominique Strauss-Kahn, pus sub acuzare pentru viol VIDEO

Pentru a ramane in libertate, omul politic francez a fost nevoit sa plateasca o cautiune de un milion de dolari si sa depuna drept garantie cinci milioane. Aceasta din urma va fi emisa de o companie de asigurari care va emite o prima de asigurare pentru Dominique Strauss-Kahn pe ipoteca asupra uneia dintre casele lui.

"Aceste cheltuieli ar urma sa reprezinte intre 500.000 si 600.000 de dolari, respectiv 10 la suta din suma asigurata", explica Denis Chemla, avocat la Herbert Smith.

Si perioada de eliberare pe cautiune va costa scump. Astfel, avocatii fostului director al FMI au acceptat conditii de supraveghere drastice: consemnare la domiciliu cu bratara electronica, supraveghere in orice moment de catre un gardian inarmat si camere de luat vederi in apartament, totul pe cheltuiala lui Dominique Strauss-Kahn.

Totodata, costul inchirierii, in sudul Manhattan, a unui apartament va fi platit tot de el. Acesta s-ar ridica la cateva mii de dolari.

In plus, procurorul John McConnell a anuntat ca aceasta eliberare supravegheata il va costa pe acuzat 200.000 de dolari pe luna, dar sursele contactate de Le Figaro mentioneaza mai degraba 100.000 de dolari maxim.

"Gardianul nu ar trebui sa coste mai mult de 1.000 de dolari pe zi, asigura un expert in supraveghere. Dar este nevoie de personal pentru supravegherea video si mentenanta materialului, nu va costa mai mult de 100.000 de dolari", considera acestea.

Procedura judiciara va dura intre doua si opt luni, costand intre 200.000 si 800.000 de dolari chiria.

Acestei sume i se adauga cheltuielile pentru aparare. Avocatii baroului din New York contactati de Le Figaro estimeaza onorariile a doi avocati de nivelul lui William Taylor si Benjamin Brafman intre unu si doua milioane fiecare.

Apararea omului politic francez se va construi si pe o contraancheta. Astfel, detectivi privati vor verifica viata personala a reclamantei, trecutul ei, precedentele relatii amoroase, locul sau de munca la Sofitel. Costul acesteia s-ar ridica la o suma cuprinsa intre 700 si 2.000 de dolari pe zi, potrivit unui specialist.

Vor fi organizate si contraexpertize stiintifice. "O contraexpertiza ADN costa 10.000 de dolari", explica un avocat de la baroul din New York.

Dar aceasta contraexpertiza trebuie aparata de o persoana credibila, astfel ca vor chema pe cineva de la Columbia sau Harvard, care va cere 50.000 de dolari.

Toate aceste cheltuieli pentru contraancheta totalizeaza intre 500.000 si 800.000 de dolari, ceea ce inseamna ca afacerea DSK va costa in jur de doua milioane de dolari, plus cautiunea de un milion de dolari. Dar in cazul unei a doua runde, o procedura in civil, de exemplu, factura ar putea exploda, apreciaza cotidianul francez.