Ingrijorarile legate de stabilitatea sistemului bancar elen, care depinde in intregime de finantarea oferita de Banca centrala, pentru a putea functiona, au devenit tot mai evidente in ultima saptamana, dupa ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor ca Atena va impune restrictii asupra miscarilor de capital. 

"Draghi l-a asigurat pe Tsipras ca sistemul bancar este in siguranta atata timp cat Grecia este in program", a declarat oficialul elen, dupa reuniunea de la Bruxelles intre Mario Draghi si Alexis Tsipras, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Draghi a subliniat importanta ca Grecia sa ajunga la un acord cu creditorii internationali, printre care si BCE, inainte de expirarea actualului program de asistenta, in 30 iunie. 

Tot luni, BCE a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti cu doua miliarde de euro, a treia majorare in de sase zile. 

Cele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

Sperantele cu privire la un acord intre Grecia si creditorii sai au crescut luni dupa ce autoritatile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Continutul exact nu a fost dezvaluit, insa Tsipras a reafirmat ca discutiile pentru un acord cu creditorii vizeaza noul excedent bugetar primar, pensiile, pretul electricitatii si restabilirea normalitatii in ceea ce priveste dreptul la un loc de munca.

O noua reuniune a ministrilor de Finante din zona euro va avea loc miercuri seara, la Bruxelles, pentru a obtine un acord intre Grecia si creditorii sai si a evita intrarea acestei tari in incapacitate de plata.