"Sunt desigur constient ca reducerea dobanzii cheie a provocat unele ingrijorari. O perioada indelungata de dobanzi scazute creeaza conditiile pentru riscuri legate de stabilitatea financiara", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut la Berlin. 

BCE a redus pe 7 noiembrie dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la un minim record de 0,25%, si a mentinut dobanda overnight pentru depozitele bancilor la nivelul zero. 

Oficialii BCE iau in calcul reducerea dobanzii pentru depozite la -0,1%, daca vor fi necesare noi masuri de stimulare pentru evitarea producerii unei deflatii, au declarat doua persoane apropiate situatiei. 

"Nu incercati sa deduceti nimic din ceea ce spun, nimic in legatura cu posibilitatea unor dobanzi negative. Problema a fost discutata la ultima sedinta de politica monetara si nu a aparut nimic nou de atunci", a precizat  Mario Draghi. 

Euro s-a apreciat cu 30 de centi dupa remarcile lui Draghi, fiind tranzactionat la 1,3456 dolari pe unitate, la Frankfurt.

Mario Draghi a mai spus ca riscurile generate de nivelul scazut al dobanzilor nu s-au materializat pana in prezent in zona euro. 

"Am putea vedea cel mult riscuri la nivel local, dar astfel de riscuri, aparute in anumite sectoare, trebuie combatute cu mijloace locale, cu alte cuvinte cu instrumente macroprudentiale", a aratat bancherul. 

Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc pe 5 decembrie.