Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se înţeleagă asupra moduluii de a menţine deschisă frontiera în Irlanda după Brexit.

Plasa de securitate” irlandeză ”rămâne un element esenţial al acordului retragerii, până se găseşte o alternativă”, a subliniat Varadkar, scrie AFP, preluată de News.ro.

”Suntem deschişi unor alternative, însă ele trebuie să să fie realiste (...). Noi nu am primit vreo propunere în acest sens până în această zi”, a spus el.

Boris Johnson vrea să scoată din acordul retragerii negociat de către predecesoarea sa Theresa May această dispoziţie care prevede ca, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranzilie, Regatul Unit să rămână în întregime într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE. Acest lucru ar împiedica regatul să poate o politică comercială independentă.

Liderul britanic s-a arătat mai optimist, dând asigurări că Guvernul său va ”produce idei”.

Însă el şi-a reiterat totodată hotărârea de a ieşi cu orice preţ din clubul european la 31 octombrie, din cauza riscului de a provoca o ”pagubă permanentă” încrederii britanicilor în democraţie, în urma referendumului prin care s-au pronunţat în proporţie de aproape 52% în favoarea Brexitului, în 2016.

”Eu nu spun că putem face orice azi, dar cred că un acord poate fi găsit până la 19 octombrie”, la Consiliul European, a declarat el.

Boris Johnson se opune aprig oricărei noi amânări a Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie şi amânat deja în două rânduri.

În vederea reuşitei strategiei sale cu privire la Brexit, liderul - privat de-acum de majoritate parlamentară - vrea să-i convngă luni pe deputaţii foarte reticenţi să voteze în favoarea unor alegeri anticipate, după o serie de înfrângeri în Parlament, care se opun voinţei sale de a părăsi UE fără acord de divorţ.

Este puţin probabil să obţină majoritatea de două treimi necesară în vederea convocării unui scrutin -, pe care vrea să-l organizeze la 15 octombrie - atunci când deputaţii se vor pronunţa, luni seara târziu, înaintea unei suspendări, săptămâna aceasta, a Parlamentului până la 14 octombrie.

Opoziţia preferă ca mai întâi să se asigure că un ”no deal” nu va avea loc, întrucât un asemenea scenariu ar antrena reimpunerea taxelor vamale şi ar putea crea penurii de alimente şi medicamente.

În pofida negărilor Executivului, opoziţia se teme că Boris Johnson ar putea sfida legea adoptată săptămâna trecută cu susţinerea deputaţilor conservatori rebeli, care-l obligă să solicite la Bruxelles o amânare pe o perioadă de trei luni a Brexitului, în cazul în care nu obţine un acord al ieşirii până la 19 octombrie.