Euro, care in primul an le permitea europenilor sa calatoreasca in SUA cu o moneda avantajoasa, acum este aproape de paritatea cu bancnota verde, dupa ce, pe 15 decembrie, a cazut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani in raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).

Potrivit analistilor, in spatele acestei deprecieri a euro a stat anuntul Rezervei Federale a Statelor Unite privind majorarea dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la un interval cuprins intre 0,5 si 0,75%.

La 15 ani dupa ce a fost pus in circulatie in mod real, si lasand in urma concepte precum 'troika' si 'salvare', euro se confrunta acum cu 'fantome' precum 'brexit' si noile relatii de incerta cooperare economica intre Bruxelles si Washington, dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.

Cum a aparut moneda unica

Istoria euro incepe de la schitarea proiectului, cu Tratatul de la Maastricht (1992), care stabilea ca aceia care vor dori sa faca parte din club vor trebui sa indeplineasca niste obiective clare: deficitul national sa nu depaseasca 3% din PIB si gradul de indatorare sa nu fie mai mare de 60%.

Pentru supraveghere, s-a semnat, cinci ani mai tarziu, Pactul de Stabilitate si Crestere, baza revizuirilor bugetare si recomandarilor in materia fiscala pentru tarile membre.

In 1998 a aparut Banca Centrala Europeana si s-a stabilit un curs de schimb fix pentru monedele ce au disparut in raport cu euro.

Desi cetatenii au mai asteptat 3 ani pana cand au reusit sa 'intre in contact fizic' cu noua moneda, in 1999, euro, ca unitate monetara, a inceput sa devina o realitate in Belgia, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda.

In 2001, a fost inclusa in club si Grecia, care anterior fusese respinsa, si, zece ani mai tarziu, a devenit epicentrul celei mai grave crize existentiale a monedei unice.

Incepand cu 1 ianuarie 2002, 300 de milioane de cetateni din 12 tari ale Uniunii Europene au convertit moneda nationala in euro.

Un an mai tarziu, Germania si Franta 'au rupt' pactul pactul de stabilitate, care a ramas in suspensie.

In 2007 a fost pentru prima data cand euro 'a ametit' din cauza unei crize care a inceput in SUA, a ipotecilor suprime, si care a ajuns in Europa transformata intr-o criza a datoriei suverane.

Cuvantul 'salvare' a devenit din pacate popular la reuniunile Eurogrupului, la intalnirile lunare ale ministrilor de Finante din clubul monedei unice.

In 2010, Grecia este prima tara care a cerut un pachet de salvare, de 110 miliarde de euro, a carui gestionare a fost acordata asa-numitei troici, formata din Comisia Europeana, BCE si Fondul Monetar International.

Au urmat solicitarile de salvare din partea Irlandei, Portugaliei si Ciprului. Si Spania a primit o linie de credit.

2012, cel mai prost an pentru euro

Cel mai prost an pentru euro a fost 2012, cu al doilea pachet de salvare pentru Grecia, care, trei ani mai tarziu, dupa venirea la putere a premierului Alexis Tsipras (Syriza), a fost aproape de a deveni prima tara care iese din club.

'Grexitul', impreuna cu concentrarea atentiei asupra rezultatelor alegerilor europene din 2014, cu o crestere a euroscepticismului la stanga si la dreapta, au reprezentat punctul de cotitura pentru ca partenerii zonei euro sa se angajeze sa sprijine integrarea economica pentru a evita socurile viitoare.

Guvernele tarilor cu moneda unica s-au convins ca uniunea monetara nu poate supravietui fara o adevarata uniune bancara. In pofida avansurilor in acest sens, proiectul continua sa fie nefinalizat, in lipsa unui fond comun de garantare a depozitelor, a crearii unei Trezorerii comunitare, precum si a desemnarii unui ministru european de Finante si a unei asigurari comune de somaj.

Divergentele dintre cetatenii tarilor creditoare si cei ai statelor debitoare, create in jurul euro si al salvarilor, exacerbate de fortele eurofobe, au fost benefice in mare masura partizanilor Brexitului, una dintre cele mai mari provocari cu care s-a confruntat moneda europeana.

Desi Marea Britanie nu a adoptat euro, totusi City-ul londonez este cel mai mare centru financiar al zonei euro.

De asemenea, protectionismul inveterat al lui Donald Trup si evolutiile pe piata petrolului - care vor duce la aprecierea dolarului si vor pune presiune pe euro sa lupte pentru a mentine o anumita recuperare - cu siguranta nu vor netezi drumul monedei europene spre batranete.