Intr-un editorial, publicat recent in Economonitor, economistul Nouriel Roubini, cel care a vorbit prima data si despre actuala criza economica mondiala, nu vine deloc cu vesti bune.

Dupa trei ani de convulsii economice, care au dus la scaderea nivelului de trai a majoritatii oamenilor, ar putea urma convulsii sociale si proteste de strada, spune Roubini, care vede in ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu, Israel sau Marea Britanie semne ale generalizarii revoltelor cu accente violente.

“Recentele demonstratii populare, de la cele din Orientul Mijlociu si Israel si pana la cele din Marea Britanie, precum si nemultumirile tot mai pronuntate din China, se vor generaliza in curand, atat in tarile cu economii avansate, cat si in cele emergente. Iar toate acestea vor avea un singur punct de plecare: saracia in cerestere, somajul ridicat, inegalitatea si lipsa de speranta. Chiar si claselee de mijloc din lume simt cum le scad veniturile si nivelul de trai”, explica Roubini, denumit si “Dr. Doom”, datorita acuratetii predictiilor sale referitoare la evolutia crizei mondiale.

Roubini mai scrie ca ii da dreptate partial lui Karl Marx, care sustinea ca forma de organizare capitalista se va autodistruge.

Karl Marx avea dreptate partial, cand spunea ca globalizarea, intemediereile financiare si redistribuirea veniturilor de lwa munca spre capital vor indrepta capitalismul catre autodistrugere (intre timp, si viziunea lui potrivit careia socialismul este mai bun, s-a dovedit gresita). Firmele desfiinteaza locuri de munca pentru ca nu mai au cerere. Dar taierea joburilor inseamna reducerea veniturilor, ceea ce duce la cresterea inegalitatilor si reduce consumul”, explica Roubini.

In opinia economistului, primul lucru pe care ar trebui sa-l faca decidentii politici de astazi este sa creeze cat mai multe locuri de munca, pe de o parte prin stimulari fiscale, iar pe de alta parte prin investitii in infrastructura.

Roubini mai vorbeste si despre mai multe sisteme de taxare progresiva, precum si strategii fiscale pe termen scurt si lung, care sa permita finantarea datoriilor suverane si care sa impiedice ruinarea bancilor.

In timp, economiile avansate vor avea nevoie sa investeasca in capitalul uman si in abilitatile fortei de munca pentru a creste productivitatea si pentru a permite muncitorilor sa fie flexibili si sa faca fata economiei globalizate. Alternativa este – ca in anii ’30, o stagnare economica fara sfarsit, depresiune, razboaie comerciale si monetare, controale ale capitalurilor, criza financiara, insolventa uner tari si o instabilitate sociala si politica masiva”, concluzioneaza Nouriel Roubini.

Tabloul descris de economistul merican incepe sa prinda contur. In acest weekend, politia din Hamburg s-a confruntat cu proteste din partea unor grupuri de tineri, care au partricipat la o sarbatoare locala.

Evenimentele de la Hamburg se suprapun celor din capitala Germaniei, Berlin, unde de cateva saptamani, persoane necunoscute incendiaza zeci de masini pe noapte, in special autovehicule scumpe. Politia nu a reusit inca sa gaseasca vinovatii.

Iar evenimentele care au socat Marea Britanie si pe toata lumea saptamanaile trecute si care au pornit de la un simplu conflict dintre politie si o banda de huligani, s-au extins in mai multe orase ale regatului si au culminat cu mii de magazine si locuinte devastate si incendiate, sute de raniti si sute de milioane de lire sterline pagube materiale.

Israelul, pe de alta parte, se confrunta cu cele mai mari proteste din istorie, sute de mii de oameni iesind pe strazile Tel Avivului si Ierusalimului, nemultumiti de cresterea costurilor vietii.

Iar la Madrid, tinerii au iesit in strada, revoltati fata de costurile ridicate ale vizitei Papei, in conditiile in care Spania se confrunta cu cea mai grava criza financiara, care ameninta stabilitatea intregii zone euro.