Potrivit unei analize a Deutsche Bank, pietele pot lasa in urma pericolul ”Frexit” si trebuie sa se concentreze pe alte probleme cu care se confrunta continentul european, precum riscurile politice din Italia.

Analistii bancii germane noteaza ca posibilitatea ca in Italia sa aiba loc alegeri in acest an poate readuce ingrijorarea investitorilor legata de destramarea zonei euro.

Popularitatea partidului Cinci Stele din Italia a crescut in ultimii ani, iar respingerea prin referendum, in decembrie, a reformelor constitutionale a fost vazuta ca o crestere a populismului, ceea ce inseamna ca alegerile ar putea fi viitorul mare pericol pentru stabilitatea UE.

”Europa are inca un calendar politic aglomerat, cu alegeri in Marea Britanie in iunie, in Germania in septembrie si in Italia inainte de aprilie 2018. In opinia noastra, unul dintre cele mai mari riscuri care poate provoca un soc pe piete este Italia. Pentru ca alegerile ar putea avea loc peste mai mult de sase luni, piata ar putea sa nu se concentreze inca pe ele”, au scris analistii Deutsche Bank.

Riscul politic italian fiind inca indepartat, investitorii europeni isi vor indrepta atentia pe Banca Centrala Europeana, care va incepe sa restranga programul de suplimentare a lichiditatilor, fiind posibil ca procesul sa inceapa de la finele lui 2017.